Публикация

Проф. Сербезова: Увеличават цените на 101 клинични пътеки

Проф. Сербезова: Увеличават цените на 101 клинични пътеки

За тази година в първичната помощ са предвидени 79 млн. лв. за детско и майчино здравеопазване. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. По думите й, парите са с 38% повече, отколкото през 2021 г. Тя добави, че в специализираната първична помощ увеличението е около 60%.

 

Министърът заяви, че увеличение на средствата за майчино и детско здравеопазване в болничната помощ през 2022 г., спрямо миналата, е с 267 млн. лв. С тях би трябвало да се постигнат по-големи цени на 101 клинични пътеки, включително в сферата на педиатрията, неонатологията и акушерството и гинекологията.

 

"Отделно сме приготвили промяна в Наредба 8 и Наредба 9 - за профилактичните прегледи и диспанзеризацията и пакета от здравни дейности, който се гарантира от НЗОК. Допълваме пакета от профилактични дейности с медико-диагностични изследвания - целта е ранно откриване на заболявания. Предвиждат се изследвания и на деца между 7 и 18 години - става дума за профилактичните прегледи. До този момент в тях не са били предвидени медико-диагностични изследвания", каза министърът.

 

Проф. Сербезова добави, че допълнително за бременните жени се предвиждат две ехографии - ехографско изследване за натална морфология. Добавя се и възможност и за изследване на Хепатит С.

Коментари