Публикация

Проверяват имунизационния статус на украинските деца

Проверяват имунизационния статус на украинските деца

Изследват за детски паралич украинските деца, които искат да посещават училище или детска градина. В Украйна използват жива ваксина срещу полиомиелит. А това в комбинация с ниското имунизационно покритие там крие риск от разпространение на вируса. От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че досега у нас няма регистриран случай на детски паралич.

 

Над 20 деца от Украйна са приети в училищата във Варненско, но трябва да учат онлайн докато не ги изследват за детски паралич.

 

"Събира се материал, който е фетис от децата. При нас се носи, ние организирано изпращаме този материал в София. Изследването е малко по-дълго - около 2 седмици. През това време децата не трябва да посещават детски и учебни заведения", заяви д-р Мая Томова, директор на Дирекция "Контрол на заразните болести" в РЗИ-Варна.

 

Здравните инспекции в страната проверяват и имунизационния статус на децата от Украйна.

 

"По информация на Министерството на здравеопазването там в последните 10 години има доста пандемии от морбили и полиомиелит", допълни д-р Мая Томова.

 

"Въпреки че при нас ваксинационният статус е много по-добър отколкото в Украйна. Ваксинационното покритие също спадна, което дава терен за епидемични взривове при неваксинирани деца", добави д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

 

Имунизационните календари на България и Украйна се различават. Децата, избягали от войната, трябва да се ваксинират по българския календар.

 

"Ако детето има основни имунизации може да тръгне, а реимунизациите да се наваксат впоследствие", заяви д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

 

Имунизациите на бягащите от войната деца се правят в регионалните здравни инспекции в страната.

 

4-годишното дете на Анастасия е имунизирано с всички задължителни за Украйна ваксини, но тя не разполага с документи.

 

"Единственият проблем е, че когато тръгвахме и избягахме в друг град не взехме със себе си никакви медицински документи. Трябва да опитаме да се направи снимка или да се изпрати по пощата, за да влезе в детска градина тук", сподели Анастасия Добричовска.

 

От здравното министерство уточняват, че деца без документи за ваксинация се считат за неимунизирани и няма да бъдат допускани в училища и детски градини. В Бургас скоро ще приемат първото дете от Украйна в детска градина.

 

"Изчакваме родителите да представят всички здравни изследвания, които са в съответствие с нашата здравна система на детето и след това то ще бъде вече записано в детската градина и ще започне да я посещава", каза още Цветана Хинкова, заместник-директор на ДГ "Вълшебство" - Бургас.

 

В Бургас са подадени около 230 заявления за посещение на училище и детска градина от украински граждани.

Коментари