Публикация

Ново отделение по гръбначна хирургия и лечение на хронична болка вече работи в УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“

Ново отделение по гръбначна хирургия и лечение на хронична болка вече работи в УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“

В Университетската болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ днес, 25 март, официално беше открито отделение по гръбначна хирургия и обновено отделение по образна диагностика. Двете структури са част от голям проект за изграждане на Център за гръбначна хирургия и лечение на хронична болка ми.

Обзаведени и оборудвани са с високотехнологична медицинска апаратура по линия на същия проект

реализиран с финансовата помощ на Фонд „ФЛАГ“ и с подкрепата на Министерството на здравеопазването.

 

„С откриването на новото отделение възстановяваме в пълен обем работата на първата специализирана клиника по гръбначна хирургия в България – такава, каквато някога е работила единствено в нашето лечебно заведение. Щастлив съм да заявя, че успешно реализирахме проекта и то в сложно време – в условията на пандемия, при които работата в болниците не просто не трябваше да спира, а се увеличи“, отбеляза директорът на Университетската болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ д-р Валентин Ангелов.

 

Главният секретар на Министерството на здравеопазването Георги Липчев посочи, че ведомството винаги е подкрепяло инициативността на държавните болници да се модернизират, да отговарят на най-добрите европейски и световни стандарти, осигурявайки на пациентите си най-високо качество на медицинските грижи.


„В този смисъл Клиниката по гръбначна хирургия е със стратегическо значение, защото ще бъде в полза на хора от цялата страна“, заяви още главният секретар на МЗ.

Проектът включва изцяло ново отделение по гръбначна хирургия с 10 легла в двойни стаи за пациенти

две самостоятелни стаи, манипулационни, интензивен сектор с две реанимационни легла и собствена операционна зала. Обновеното отделение за образна диагностика разполага с нов графично-скопичен рентгенов апарат, 32-срезов компютър томограф, нова PAKS система за съхранение и обработка на образите и висок клас ехографски апарат. Част от проекта включва и високотехнологично оборудване за другите отделения на болницата – анестезиологични апарати, респиратори, пациентски монитори, перфузори, оловни престилки, медицински инструменти, операционна лампа, операционна маса, компютаризиран апарат за рехабилитация на крайници, лазер за физиотепапия и други.

Началникът на Клиниката по гръбначна хирургия доц. д-р Константин Узунов посочи: „Днес освен Благовещение, екипът на нашата болница празнува откриването на Клиниката по гръбначна хирургия. Уверен съм, че много скоро тя тепърва ще се развива и ще даде своя дан на българското здравеопазване.“

Коментари