Публикация

Вагинално приложение на пробиотици при дисбактериоза и кандидоза – научни данни

Вагинално приложение на пробиотици при дисбактериоза и кандидоза – научни данни

Препаратите с богато съдържание на млечнокисели бактерии за вагинално приложение намират все по-широко приложение в терапевтичната практика. Препоръчват се за възстановяване, нормализиране или стабилизиране на вагиналната микрофлора. Подходящи са за профилактика на вагиналната дисбактериоза при бременност, менопауза, след възпалителни заболявания, както и след антибактериална терапия.

Значението на различните щамове на пробиотици Lactobacillus за лечение и профилактика на вагинална дисбактериоза  и вулвовагинална кандидоза се документира с все повече научни данни. Ползите от тях се потенцират взаимно в няколко насоки:

  • намаляване на броя на вредните бактерии;
  • поддържане на киселинната микросреда;
  • инхибиране на имунния отговор и т.н.;
  • възстановяване на вагиналната микроекология. 

Приложени вагинално, пробиотиците се прилагат още за предотвратяване на репродуктивни заболявания при жените, асоциирани с дисбаланс на вагиналния микробиом. 

 

 

 

 

Резултати от проучвания: Потиска се свръхрастежът на вредни бактериални щамове

Един от първите доклади за ефекта от вагиналното приложение на пробиотици за лечение на вагинална дисбактериоза е предоставен от Anukam et al. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471489221001442)  Екипът учени изследва ефекта на капсули с Lactobacillus rhamnosus и L. reuteri върху 40 нигерийски жени с бактериална вагиноза. Резултатите показват 90% степен на възстановяване на нормалната микрофлора.

 

Друго проучване също оценява ефективността на вагинални таблетки с Lactobacillus както за лечение на вагинална дисбактериоза, така и за възстановяване на нормалния микробиом. Двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване е проведено от Mastromarino et al. през 2008 г. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1198743X14606017 ) В него са включени 39 жени, получавали вагинални таблетки с Lactobacillus в продължение на 7 дни.

 

Резултатите доказват забележително подобрение на вагиналния микробиом - 83% се излекували от вагинална дисбактериоза, а 17% са показали осезаеми подобрения. Тези данни са последвани от много други проучвания, които всички потвърждават значимостта на екзогенните пробиотици при лечението на вагинална дисбактериоза и възстановяването на нормалната вагинална флора. Учените откриват, че пробиотиците подобряват вагиналната хомеостаза постепенно, като потискат свръхрастежа на вредните бактериални щамове и по този начин осигуряват стабилно възстановяване на вагиналния микробиом. 

Възстановяване на микробиома след прием на метронидазол

Скорошно, продължило 9 месеца проучване има за цел да изследва ефективността на дългосрочното приложение на Lactobacillus за възстановяване на вагиналната микробиота (Z. Ling, X. Liu, W. Chen, et al., The restoration of the vaginal microbiota after treatment for bacterial vaginosis with metronidazole or probiotics, Microb Ecol, 65 (2013), pp. 773-780). В него са включени 250 небременни жени с бактериална вагиноза. Разделени са на две групи: група А получава стандартно антибиотично лечение (метронидазол, 500 mg перорално два пъти дневно в продължение на 7 дни), докато група В получава антибиотици, последвани от вагинални таблетки с Lactobacillus rhamnosus. Пациентките са оценени след 2, 6 и 9 месеца по отношение на честотата на рецидиви, оплаквания, възстановяване на здрава вагинална флора, вагинално pH и поносимост на лечението. Събраните данни очертават основната роля на Lactobacillus като профилактична терапия за потискане на рецидив на дисбактериозата след антибиотично лечение.

 

Известно е, че влагалищната лигавица е поселена с разнообразни микроорганизми. Наричат се Додерлайнова флора (Bacillus vaginalis Doderleini) в чест на нейния откривател - Алберт Додерлайн, който я описва за първи път през 1892 г. Додерлайновите бацили са от фамилията на Lactobaillus, те са преобладаващи във влагалището на здравите жени – от 10 към 8 до 10 към 1 спрямо други бактерии.

Лактобацилите играят важна роля за биохимията на влагалището. Чрез своите цитолитични ензими провокира бактериална цитолиза. В резултат се освобождава цитоплазмен гликоген, който се метаболизира до млечна киселина под влияние на бактериални и клетъчни ензими. Това определя и киселото  рН на влагалищната среда – рН 3.5-4.0.

 

Лактажин – единственият у нас вагинален препарат с живи лактобацили

Лактажин е препарат с високо съдържание на лактобацили - всяка вагинална желатинова капсула съдържа 4 милиарда клетки:

  • Lactobacillus acidophilus - 18 мг,
  • Lactobacillus rhamnosus - 10 мг,
  • Streptococcus thermophilus & Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus - 40 мг

 

 

Като продукт с живи лактобацили (единственият такъв за вагинално приложение) съхранението му трябва да става в хладилник при 2-8 градуса по Целзий. Една опаковка съдържа 7 капсули и е достатъчна пълен курс от 7 дни – една капсула дневно, за предпочитане вечер.

 

Препоръчва се на жени, които приемат антибиотици, независимо по какви причини, особено ако е за по-продължително време. Тогава Лактажин се прилага по време и след антибиотичната терапия, за да се избегнат неприятните симптоми.

 

Друго важно приложение на препарата е за профилактика на влагалищни инфекции по време на бременност. Подходящ е за подготовка  при предстоящи хирургични манипулации като: серклаж, биопсия и други.

 

Желателно е да се използва като последващо лечение (или профилактика) след диагностициран колпит по време на бременността, след последващо антибиотично лечение или преди химиотерапевтично лечение.

 

Основни предимства на лечението с Лактажин:

  • Повлиява благоприятно секрецията при бялото течение;
  • Премахва неприятната миризма;
  • Успокоява сърбежа;
  • Овлажнява лигавицата;
  • Богат източник на млечнокисели бактерии;
  • Възстановява нормалното рН на влагалището;
  • Подтиска развитието на анаеробни бактерии;
  • Премахва симптоми като сухота и напрежение.
  • Профилактира развитието на патогенни бактерии;
  • Възстановява и нормализира естествената микрофлора след прием на антибиотици;
  • Повлиява локалните симптоми при менопауза.

Автор Илияна Ангелова

Коментари