Публикация

Д-р Симидчиев: Личните лекари вече няма да издават направления за PCR тестове

Д-р Симидчиев: Личните лекари вече няма да издават направления за PCR тестове

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това обясни в студиото на „Здравей, България" д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

 

„Те ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест, личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, поясни той.

 

Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи на COVID-19. Пандемията като че ли стихва. Не искам да казвам, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%, обясни лекарят.

 

Според него така или иначе, мерките у нас не са се спазвали. По думите му хората никога не са били принуждавани да се ваксинират.

Коментари

А как ги издаваха,досега, Не би ли следвало,пациенти със съмнение,да се обръщат,направо към Ковид-зоните? А и там,трябваше да има триаж! Пациенти с Ковид-тест,за удостоверяване на здравен статус за пътуване- в едни помещения,а такива със съмнение за собственото здраве-на други! Вместо това- в спешните отделения-всякакви болни и нуждаещи се от спешна помощ-на едно место! Пълно безумие!!!