Публикация

Природата има решения за почти всички заболявания

Животните и растенията са източник на ценни субстанции, които помагат за лечението на много заболявания.


За съжаление научните изследвания често се провалят поради бързото отмиране на растителни и животински видове, отбелязва Дойче веле.

Милиони хора със стомашни язви можеха вероятно да бъдат излекувани. В дън австралийските тропически гори изследователите бяха открили един вид жаба, който по всяка вероятност криеше тайната за терапията на стомашните язви. Яйцата на редкия животински вид /Rheobatrachus vitellinus/ очевидно са притежавали специална защита срещу стомашната киселина на майката.

А това, според американски учени от Бостън, е можело да се окаже ключ към създаването на нов препарат срещу „нервен стомах” и язва. За съжаление въпросният животински вид вече е отмрял, а с него и тайната на добре защитените му ембриони.

Никъде в природата не изчезват повече биологични видове, отколкото в Тропиците, предупреждават учени. Бостънският център за здравеопазване и глобална околна среда сравнява размера на днешното измиране на биологични видове с това отпреди 65 милиона години.

По онова време то е било предизвикано от природна катастрофа, по всяка вероятност от удар на астероид, който заличава динозаврите и редица други същества от живата природа.

Друг пример е бялата полярна мечка. От нея науката се надява да получи ценни новости за борба срещу остеопорозата, бъбречната недостатъчност и вторичния захарен диабет.

И тук обаче е нужна бързина: белите колоси на топящите се арктически ледове ще изчезнат още до края на това столетие. Белите мечки прекарват половината от годината в пълно обездвижване, но въпреки това не страдат от остеопороза. Освен това те са способни да задържат урината си в продължение на месеци, докато трае зимният сън, без това да вреди на бъбреците им. И още нещо: те трупат депа от подкожни мазнини, без да страдат от диабет.

От пептидите на някои специални видове морски охлюви учените се надяват да изолират субстанции, предпазващи нервните окончания при инсулт и сърдечен инфаркт. Тези охлюви се срещат само в тропическите коралови острови, които пък са сред най-силно застрашените от изчезване.

Мнозинството от лекарствените средства в индустриалните държави се извличат от растителни или животински субстанции или микроби. Сред тях са и най-утвърдени болкоуспокояващи средства като морфина - от опиумния мак, ацетилсалициловата киселина /аспирин/ - от сребърната върба, и антираковите субстанции Винбластин и Винкристин, които се извличат от вечнозелени Мадагаскарски растения.

Коментари