Публикация

Доц. Ангел Кунчев: Украинските бежанци трябва да се имунизират приоритетно срещу морбили и полиомиелит

Доц. Ангел Кунчев: Украинските бежанци трябва да се имунизират приоритетно срещу морбили и полиомиелит

У нас вече има 50 000 бежанци и рисковете от епидемия бързо трябва да се предотвратят, предупреди главният държавен здравен инспектор по време  научно-практическа конференция за лекари от извънболничната помощ за подобряване на ваксинационното покритие

 

 

Доц. Кунчев, представляват ли опасност украинските бежанци за България от гледна точна на имунизационния им статус?

 

На този етап условия за епидемия няма, въпреки че у нас бежанците от Украйна към момента са около 50 000 и има определени рискове, които трябва да се анализират. Влезлите у нас са 105 000, излезлите са 55 800. Влизането става от различни места – главно през Румъния (Дуранкулак и Русе), но също и през Турция, Гърция и Северна Македония.  За разлика от предишните вълни бежанци, които се движеха компактно и бяха настанени в бежански центрове, тези се движат разпръснато и се настаняват при роднини, приятели, по линия на организации, в хотели, което ги прави трудни за медицинско проследяване и контрол.

 

Това, което трябва да се отчете е, че разпространението на ХИВ в Украйна е в пъти повече в сравнение с България. Трябва да се има предвид, че по отношение на  мултирезистентната туберкулоза Украйна е на първо място в Европейския регион, който включва 53 страни от Исландия до Владивосток.

 

 

Украйна е с провален имунизационен календар – официално имунизираните са около 40%, но реално са около 20%

 

 

В миналото при тях бяха допускани тежки епидемии от дифтерия, морбили и други ваксинопредотвратили заболявания. Има разлики между нашия и техния имунизационен календар, които трябва да имаме предвид. Няма пневмококова ваксина, има разлики във възрастта за ваксиниране, по-малък брой приеми на ваксина срещу коклюш, тетанус и дифтерия и хемофилус инфлуенце. Украйна е една от малкото европейски страни, където все още се използва жива полиомиелитна ваксина. Това значи, че ако имунизирано украинско дете общува с неваксинирано у нас, неваксинираното има риск да развие вариант на полиомиелит с типичната парализа. МОН настоява украинските деца да тръгнат на детска градина и на училище, но ако утре възникна такъв полиомиелит, кой ще носи отговорност?! 30% от украинските бежанци у нас са деца.

 

Какви са полезните ходове?

 

Полезните ходове са имунизация пред реимунизация и приоритетно ваксини срещу морбили и полиомиелит.  Вече е изпратено подробно указание на всички общопрактикуващи лекари, които знаят какво да направят във всеки конкретен случай, за да се даде достъп до системата на образование. Във Варна, Бургас, София, където се формираха по-големи групи по хотелите, вече се работи, за да бъдат регистрирани и да попаднат в здравната ни система. Важно е да се знае, че това няма да стане за сметка на здравните осигуровки на българките граждани, а с трансфер от бюджета, който ще покрие всичко необходимо за лечението им.

 

 

Кой е най-лошият сценарий, който може да се реализира?

 

Пагубно ще е, ако войната продължи и тези бежанци се увеличат от 50 хил. на 100-150 хил. Това ще натовари системата много, въпреки че ОПЛ и РЗИ знаят какво да правят.

Това ще се комбинира и с неблагоприятните  тенденции в българския имунизационен календар през последните 10-12 г. Вече сме паднали под 90% имунизации. Все още 10% спад не е толкова страшен, но ако това продължи, ще имаме проблеми. Твърдо против съм имунизацията да спре да е задължителна, каквито предложения се чуват. И всеки, който взема решение, трябва да знае, че в това отношение ролята но ОПЛ е ключова.

 

 

Интервю на Лиляна ФИЛИПОВА

 

 

Коментари