Публикация

Пулмолог: Минава поток от постковид пациенти, ако смесим потоците, ще бъде недопустимо

Пулмолог: Минава поток от постковид пациенти, ако смесим потоците, ще бъде недопустимо

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат безплатни направления за PCR тестове.

 

"Разчитам, че здравната комисия няма да позволи това да се случи. Въпреки хубавите пролетни дни, нашите кабинети са изключително натоварени, минава поток от постковид пациенти. Ако смесим потоците, ще бъде недопустимо.

Омикрон заобиколи имунната система и масово се разболяха хората

заболеваемостта е много висока. И ваксинирани, и преболедували прекараха Омикрон", заяви в "Денят започва" пулмологът д-р София Ангелова.

 

По думите ѝ хората се разболяват и след приключване на карантината всички тези хора минават през кабинетите на пулмолозите.

"Изключително важно е проследяването на пациентите, които са прекарали Ковид, голяма част от тях развиват постковид синдроми, свързани с дихателната, неврологичната и сърдечносъдовата система. Има такива, които казват, че ковид им е отнел паметта, това са хора с така наречената мозъчна мъгла. Пациент, който има нестабилно кръвно налягане, дошъл е при нас по повод задух и умора, с ускорен пулс, го насочваме към колега кардиолог. На всеки пациент обясняваме - дихателната гимнастика е много важна, разходките", допълни д-р Ангелова.

Коментари