Публикация

Бременни и кърмачки не трябва да се страхуват от ваксинация срещу COVID-19

Бременни и кърмачки не трябва да се страхуват от ваксинация срещу COVID-19

Един от големите митове е, че ваксините причиняват стерилитет

 

 

 

Бременните са една от най-рисковите групи за тежко протичане на COVID-19, затова не трябва да се въздържат от ваксинация. Това заяви епидемиологът д-р Християна Бацелова от МУ-Пловдив по време на Научно-практическа конференция за лекари в извънболничната помощ „Комуникация с пациенти за подобряване на ваксинационното покритие в България“.

 

 

Тя цитира данни, според които Кралския колеж по акушерство и гинекология на Обединеното кралство

 

препоръчва прилагането на две дози ваксина срещу COVID на бременни

 

През март 2021 излязло първото проучване с  над 100 бременни, което категорично показвало, че информационните РНК-ваксини (BioNTech/Pfizer и Moderna към този момент)  са безопасни за приложение при бъдещи майки и не оказват негативно влияние върху плода. Същият извод е в сила и за  кърмачки, което доказва, че те също не трябва да отлагат ваксинацията, изтъкна специалистката. При тези групи тя препоръча и буустерна доза.

 

Ваксинация срещу COVID-19 при бременните  да се извършва след 12-а гестационна седмица на бременността,

 

когато завършва ембриогенезата на плода. Това препоръча Експертният съвет по медицинска специалност „Акушерство и гинекология“  към Министерството на здравеопазването.

 

 

Според проучване на американския център за контрол и превенция на болестите  CDC  при  1 249 634 раждания в болница е констатиран  двойно по-висок риск от мъртво раждане при родилки с активна COVID инфекция. В проучването са включени 21 653 жени с коронавирусна инфекция. Около 2,7% от ражданията със съпътстваща COVID инфекция (при вариант Делта), са завършили със смърт на плода, сочат още данните от проучването.

Мит е твърдението, че ваксините срещу COVID предизвикват стерилитет, каза още д-р Бацелова

 

Все още много млади хора не се ваксинират, защото се страхуват, че няма да могат да имат  имат деца или че ще отключат репродуктивни проблеми. Това е един от страховете, който спира хората в активна възраст в България от ваксинация“, отбеляза тя.

 

По думите й обаче не са доказани никакви аргументи в полза на опасението, че ваксината срещу коронавирусната инфекция може да попречи на фертилитета. Има и много жени, които са включени в клиничните изпитвания на ваксините, които впоследствие са забременели и имат съвсем успешно протекла бременност, изтъкна тя.

 

 

Репродуктивността при мъжете също не се влияе от анти COVID ваксините, 

 

 

каза д-р Бацелова, позовавайки се на проучване от учени в университета в Маями, САЩ, което прави анализ на параметрите на сперматозоидите при мъже между  18-50 г. преди и РНК-ваксината.

 

 

Ваксините при деца са препоръчителни и до момента няма оплаквания, каза Християна Бацелова. Тя сподели опита си със 150 деца, ваксинирани в Пловдив, между които и нейните собствени деца. Лека болка в мястото на убождането била единствената реакция, съобщена от родителите. Въпреки това вече повече от месец нямало никакъв интерес към педиатричните ваксини.

 

Лиляна ФИЛИПОВА

 

Коментари