Публикация

От 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно

От 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно

Парламентарната комисия по здравеопазване обсъди новите правила, които ще влязат в сила след края на извънредната епидемична обстановка на 31 март. Това съобщи БНТ.

 

Депутати от управляващата коалиция предлагат министърът на здравеопазването и районните здравни инспекции да имат право да налагат базови ограничителни мерки като носене на маски и спазване на отстояние и без да има обявена извънредна обстановка. Предложението е част от промени в Закона за здравето.

 

Преди началото на заседанието председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев обяви, че на 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно. Причината - промените в Закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка, ако бъдат приети, ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април.

 

Според проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, решението е на законодателната власт, но в законопроекта са заложени дейности, които не са предвидени в бюджета на здравната каса. Касата ще е задължена например при една епидемия от грип, при определени условия, да сключва договори за допълнителни легла.

 

Законопроектът беше приет на първо гласуване.

Коментари

Чудесно! Ще имаме по 75 000 новозаразени на ден,а не-по 12 000,както прогнозираха "специалисти",които нямат нищо общо с медицината-математици! Без да искат,познаха! Честито!