Публикация

Проф. Радостина Александрова: Твърде рано е да обявим победа над Covid-19

Проф. Радостина Александрова: Твърде рано е да обявим победа над Covid-19

Световната здравна организация вече в няколко брифинга напомня, че все още пандемията не е приключила и още е твърде рано да обявим победа над Covid-19. В някои страни започна да се наблюдава покачване на новите случаи. Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

 

Вирусът не си е отишъл и по всяка вероятност той няма да си отиде, изтъкна тя и добави, че е много важно ваксинацията да продължи и да се следи промяната на геномът на този коронавирус, за да бъде медицината подготвена.

 

Видяхме, че в страни, където има голям процент ваксинирани, дори и да се покачиха случаите на заразяване с коронавируса, нямаше драстично покачване на смъртните случаи. Това е смисълът на ваксинирането, обясни вирусологът и добави, че подобно бурно разпространение на вируса би могло да доведе до изменянето му във всеки следващ човек, в когото попадне. 

 

"Това крие риск от нови варианти на Covid-19 и това трябва да се следи много. Ние не знаем как ще продължи еволюцията на вируса и голяма заблуда е, ако мислим, че той ще намали тежестта на клиничната картина. ... Скоро имаше публикация в авторитетно списание, в която авторите казват, че това, че Омикрон имаше по-лека клинична картина, лека към средна, е по-скоро случайност. Вероятно нататък вирусът ще върви към варианти, които ще се разпространяват все по-успешно. ... Друго важно нещо е, че вирусът ще се стреми да бяга от имунния отговор".

Коментари

Направо е УБИЙСТВЕНО рано!