Публикация

Институции и експерти трябва да се обединят, за да се дигитализира системата на здравеопазването по оптимален начин

Институции и експерти трябва да се обединят, за да се дигитализира системата на здравеопазването по оптимален начин

Институции и експерти трябва да се обединят, за да се дигитализира системата на здравеопазването по оптимален за България начин. Около тази идея се обединиха участниците във форум, посветен на дигитализацията на сектора, организиран от Българския клъстер за дигитални решения и иновации.

Към момента се наблюдава желание от страна на управляващите максимално бързо да се осъществи дигитализацията, но проблемът е, че в такъв процес са много важни дребните подробности, които съпътстват софтуерните и нормативните промени, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Дигитализацията няма да е свързана само със засилване на контрола на процесите в системата

а ще има и база данни, която ще ни позволи да се вземат адекватни решения, допълни той. Когато се говори за дигитализация и реформи, трябва да обсъдим проблема върху каква кадрова среда ги прилагаме, каза още той.

 

"Ние сме в критичната точка на кадровата среда и нямаме полезен изход, ако в близките година-две държавата не предприеме мерки за справяне с кадровия дефицит", добави д-р Маджаров. В отговор на въпрос дали телемедицината може да помогне за по-добра грижа в контекста на липсата на персонал д-р Маджаров посочи, че в момента телемедицината не присъства като приоритетен въпрос.

Работният процес сега е насочен към това максимално бързо всички в момента разпокъсани процеси да се включат в един общ информационен продукт, добави той.

Според заместник-министъра на здравеопазването Любомир Бакаливанов

дигитализацията на здравеопазването в страната ни е изостанала, но може да бъде наваксано

макар и със закъснение. По думите му има ясна стратегия и до края на т.г. голяма част от дигиталната трансформация ще бъде факт. Бакаливанов допълни, че е нужна адекватна комуникационна кампания, която да разясни кой и при какви условия ще има достъп до електронното пациентско досие. Настоящият екип на Министерството на здравеопазването работи усилено и се надявам скоро част от тези усилия да бъдат претворени в дела и това да се усети от всички лекари, фармацевти и пациенти, добави той.

Високотехнологични решения не може да се въвеждат в нискотехнологична система

каза Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

 

По думите му процесът на въвеждането на електронно здравеопазване в страната ни е „две стъпки напред, една назад“. Според Деян Денев трябва да се стимулират лечебните заведения, които постигат добри резултати, а за тази цел е нужно да има здравни индикатори и, след като се събере достатъчно информация, да се въведе индексация – колкото по-добър е резултатът, толкова по-високо да е заплащането.

 

Източник: БТА

Коментари