Публикация

Доц. Тонев: Вероятно личните лекари ще продължат да издават направления за PCR

Доц. Тонев: Вероятно личните лекари ще продължат да издават направления за PCR

Всеобщо мнение е, че може би с наредба ще направим, така че личните лекари да продължат да издават направления за PCR тестове още от следващата седмица. Това заяви шефът на Здравната комисия доц. Антон Тонев. Коментарът му идва по повод новината, че след отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите медици няма да могат да извършват подобна дейност.

 

„Да се върнем към фактите, че няма данни актът на извънредна епидемична обстановка да бъде удължен, което е в рамките на изпълнителната власт. Това означава, че от 1 април отпадат всички ограничения. Тоест, няма да бъдем санкционирани, ако не носим маски. Вървейки по пътя на логиката, предложихме законопроект, в който да се създадат инструменти в ръцете на изпълнителната власт и на директорите на РЗИ, които да могат да реагират, ако се случаите се увеличат отново”, поясни доц. Тонев.

 

По думите му решението за отпадането на мерките е комплексно, а не политическо.

 

„Вече имаме достатъчно опит, за да знаем какво причинява това заболяване. Последният подвид на Омикрон даде възможност да имаме контрол и болниците ни да не са препълнени”, каза още доц. Тонев. И заяви, че той ще продължи да носи маска в парламента.

 

По думите му се обсъждат предложения за промени във всеки един сектор от здравеопазването.

 

Лекарите работят на ненормиран работен ден. Те имат едно официално работно време и когато излязат от кабинета продължават да работят през телефона си. Нашето предложение не включва промяна в това къде ще работи личният лекар, с какви документи. Предложенията ни включват промяна в начина на заплащане. Трябва да имаме електронно здравно досие. Обсъждаме промени, които може да влязат в сила най-рано догодина, поясни доц. Тонев и даде следния пример:

 

 „Ако ви е лошо и имате температура, влизате в здравното си досие и то ви показва кой личен лекар най-рано може да ви приеме във вашия регион. Така няма да чакате на опашка”. 

 

Коментари

Здравейте,Доц.Тонев! Вашето предложение за избор на лекар за преглед при спешни състояния е добро,ако има повече от един ОПЛ в населеното место,но ако няма как ще се процедира?С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-31.03.2022г.