Публикация

Масажът укрепва целия организъм

При болки в гърба кинезитерапевтите препоръчват терапия поне три пъти седмично.


Традиционният лечебен масаж отдавна се е превърнал в нещо повече от само средство за релакс. Неговите ползи се свързват още с подобряването на кръвообращението, укрепването на целия организъм и премахването на болката и схващанията.

Какво точно представлява терапевтичният лечебен масаж на гърба и как той въздейства на нашето тяло - това обяснява Слава Петреска - магистър кинезитерапевт в Рехабилитационен център „Свети Наум“.

Лечебният масаж представлява кинезитерапевтичен метод, посредством който нанасяме подбрани, дозирани дразнения на кожата чрез различни масажни похвати. Целта е да се предизвика едно профилактично лечебно въздействие върху тялото.

Чрез масажа на гърба ние въздействаме не само върху кожата, но и върху останалите тъкани - подкожната тъкан, мускулите, фасцията, периоста, а в някои случаи - и върху вътрешните органи. Освен това помагаме на цялото тялото да се освободи от напрежението, стреса и съответно предизвикваме появата на един успокояващ  и релаксиращ ефект.

Биохимичното и физиологично въздействие на лечебния масаж на гърба протича в три етапа.

Първият етап е този на механичното въздействие. По време на него ние обработваме кожата с цел разнасяне на отоци и ексудати. Второто основно въздействие на лечебния масаж е рефлекторното. Рефлексната дъга в нашето тяло поема и предава импулси, чрез които започва стимулиране. Алфа- и бета-пътищата пренасят тези импулси до централната нервна система, от която получаваме отговор. В този случай отговорът на нашето тяло ще бъде хиперемията, т.е. зачервяването на кожата. Като резултат от този етап на масажа се появява едно отпускане на спастичната, ригидна мускулатура.

Третото въздействие на масажа - хуморалното - цели подобряване на кръвообращението. При обработката на кожата ние стимулиране активно биологичните вещества, които започват да въздействат върху целия организъм. Тези вещества помагат за освобождаване от натоварването, стреса и болката.

Класическият лечебен масаж на гърба трябва да се провежда в рамките на трийсет минути. Това време е достатъчно да се въздейства на цялата мускулатура и прилежащите й тъкани, но и да се избегнат дразнения и претоварване на кожата.

Ако пациентът има някакъв определен здравен проблем, тогава е необходимо масаж да се прави поне три пъти в седмицата, докато се постигне желаният обезболяващ ефект. След минаване на един такъв десетдневен курс с масажи три пъти седмично е желателно да се продължи профилактично с по един масаж на седем дни.

Лечебен масаж обаче не трябва да се прави, ако човек има висока температура, инфекциозно заболяване или злокачествени тумори.

Коментари