Публикация

Медиците ще получават бонуси за работа в ковид условия още три месеца

Медиците ще получават бонуси за работа в ковид условия още три месеца

През следващите три месеца остава възможността НЗОК да заплаща бонуси на медиците от първа линия за работа в неблагоприятни COVID-19 условия. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, по време на пресконференция днес. Тя обяви решението на Министерски съвет от 1 април 2022 г. да отпадне извънредната обстановка, заради пандемията. Преминава се към по-леки мерки, които са препоръчителни.

 

Доц. Васил Пандов,  началник на кабинета и шеф на надзорния съвет на НЗОК припомни, че има законопроект, който е приет на първо четене в Народното събрание. Според решението на депутатите се

 

запазват т.нар. ковид отделения към болниците

 

Затварят се обаче ковид секторите към ДКЦ, тъй като в много от тях през последните месеци са минали едва по няколко души. Отпада и възможността личните лекари да издават направления за ПСР тест. Доц. Пандов уточни, че ОПЛ може да изпрати нуждаещия се от изследване пациент към специалист, който да назначи ПСР. Не отпада заплащането на лекарите за поставяне на ваксина. Премахва се забравата за свиждания в болниците.

 

Доц. Пандов и проф. Сербезова обявиха, че при нужда МЗ и РЗИ могат да затегнат мерките отново. Това не включвало затварянето на обекти. За момента обаче силно препоръчително остава носенето на маски в градския транспорт и закритите обществени пространства, където се събират много хора. Препоръчва се също така дезинфекцията, миенето на ръцете.

 

От МЗ отбелязаха, че продължава информационната кампания за ваксиниране срещу COVID-19. Остава изискването чужденците да влизат в България със зелен сертификат. Лицата, които са болни, заразени или контактни, подлежат на задължителна карантина.

 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров каза, че продължават преговорите между съсловната организация и НЗОК за

 

анекс към НРД

 

В документа би трябвало да бъде уредено повишаване на цените на редица дейности. По думите му по този начин ще бъдат компенсирани медицинските специалисти финансово, след отпадане на заплащането за работа в неблагоприятни условия.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари