Публикация

Как да победим настинката?

Д-р Крис Смит, специалист в отдела по патология в университета в Кеймбридж, съветва как да се преборим със зимните бацили у дома.


Избягване на настинката
Превенцията си остава най-добрият начин за справяне със сезонните вируси. Затова поддържайте здравето си, хранете се добре и спортувайте.

Грижите за здравето подобряват състоянието на кожата и мембраните, които са на първата линия при защитата срещу вирусни инфекции.

Настроението също може да повлияе пряко върху имунитета. Излизането навън за доза слънце влияе положително – така се поддържа циркадният ритъм (вътрешния часовник) и се подобрява сънят.

Забравете цигарите. Настинките при пушачите продължават средно с три допълнителни дни.

Мийте си ръцете! Обикновеният сапун действа най-добре.

Ако все пак настинката е победила...
Използвайте кърпички за еднократна употреба, а не носни кърпи от плат. Всеки път, когато докоснете използвана кърпичка, повторно заразявате кожата си и след това може да прехвърлите бацилите на друг човек.

Не пийте алкохол. Ако сте болни, може да имате температура и да се потите, което ще доведе до обезводняване. Пиенето на алкохол само влошава дехидратацията и ще се чувствате зле. Той също така вреди на лигавиците, което действа негативно.

Антибиотиците не действат на вирусите на настинката. Използвайте вместо това парацетамол (по-безопасното лекарство). Той действа добре за намаляване на симптомите и така ще се чувствате по-добре.

Гаргарата с подсолена вода намалява възпалението в гърлото. Топлите напитки (като вода с лимон и мед) могат временно да облекчат състоянието.

Инхалациите се препоръчват при болки в дихателните пътища. Вземете голяма купа, пълна с гореща вода, и поставете няколко капки мента, евкалипт или лайка и вдишвайте парата.

Коментари