Публикация

Първи роботизирани урологични операции в „Софиямед“

Първи роботизирани урологични операции в „Софиямед“

Първата роботизирана операция в областта на урологията в УМБАЛ „Софиямед“ бе извършена от екипа сертифицирани уролози от лечебното заведение д-р Иван Велев, началник на Отделението по урология, д-р Симеон Тимов и д-р Сергей Сергеев, началник на Клиниката по хирургия в УМБАЛ „Софиямед“.

Интервенцията с робот „Da Vinci” бе направена на 59-годишна пациентка с хидронефротична трансформация на левия бъбрек

Вследствие на дълготрайно запушване на уретера и повишено налягане на урината в пиелокаликсната система, се е образувала огромна доброкачествена мултикистозна формация с заличаване на бъбречния паренхим, заемаща цялата лявата част на ретроперитонеалното пространство и стигаща до входа на малкия таз.

 

Хирургичната роботизирана система „Da Vinci“ усъвършенства предимствата на лапароскопската хирургия и позволява на хирурзите да извършват по-прецизна операция от конвенционалната. Тя предлага няколко предимства, сред които по-добри клинични резултати, значително по-малко болка, по-малко загуба на кръв, по-малък риск от инфекция, по-малко белези, по-кратък болничен престой, по-бързо време за възстановяване.

Урологична роботизирана хирургия се практикува с успех при рак на простатата, пикочния мехур или бъбрека

с отлични резултати като прецизност, безопасност за пациента, изключително бързо възстановяване и намаляване на усложненията до минимум.


Роботизирани урологични процедури, които се извършват в центъра в УМБАЛ „Софиямед“:

  • Простатектомия (хирургия на простатата);
  • Частична и тотална нефректомия (бъбречна хирургия);
  • Пиелопластика;
  • Отстраняване на кисти на бъбрека;
  • Цистектомия (операция на пикочния мехур);
  • Уретерална имплантация.

Коментари