Публикация

Младежи се включват в превенцията на ХИВ/СПИН и HPV

За профилактиката на сексуално предавани инфекции ще работи новосъздадената младежка организация „Ти избираш”.


Тя е част от Националната кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se, която се реализира от АПОЗ и приятели, младежката мрежа Y-PEER, клуб „Млад онколог” и фондация „Надежда срещу СПИН”, с подкрепата на MSD.

За председател на организацията е избран Станислав Додов.

Публичното кръщение на новото сдружение беше вчера в Културен дом „Красно село” в София, където се събраха над 50 млади хора от цялата страна, мотивирани да научат повече за ХИВ/СПИН и HPV, и да работят за по-доброто информиране на своите връстници.

На първото събитие на организацията се състоя и премиерата на документалния филм U Ch00se – дело на четирима студенти, решили със средствата на киното да осмислят правото на избор. Четирите кратки филмчета - „Ангел” (на Николай Генчев), „Краткостта на живота” (на Павел Павлов), „Стъпки” (на Марина Костадинова), и „Елайза” (на Цветомир Матев), са събрани в един документален модул, който ще се излъчва в националния ефир и в Интернет.

Кампанията за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se, която информира за значението на профилактиката и ранната диагностика, започна през април, като през годината се проведоха обучителни интерактивни сесии в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, конкурси за сценарий за документален филм и за идея за комикс, концерти на D 2 в големите градове на страната. Създаде се сайтът www.uchoose.bg, където младите хора могат да общуват със специалисти или помежду си по проблемите на отговорното здравно поведение и сексуалната култура.

Срещата на младите хора продължи с работни сесии по групи, където се обсъдиха идеи за първите дейности на организацията, и завърши с концерт на музикалните посланици на кампанията D 2 и групите Скандау и The Reckoning. Амбицията на младите хора да бъдат по-информирани и да правят правилните избори за себе си и тези, които обичат, вече е факт – фондация „Ти избираш”.

Коментари