Публикация

Бяло течение след плаж или басейн? Ето как да го избегнем

Бяло течение след плаж или басейн? Ето как да го избегнем

Топлото време най-сетне е тук и приканва да забравите за работата, да стегнете куфарите и да поемете към някой курорт поне за уикенда. Вече усещате морския бриз или топлината в СПА центъра, а ароматът на току-що приготвени калмари загатва за дълги лежерни вечери. Но слънчевите месеци освен за забавления и релакс са и сезонът на „женските” гъбични и бактериални инфекции. Те са нещо, за което никоя дама не обича да говори, още по-малко да преживява от първо лице! Ако се вземат обаче навременни мерки, ще се радвате на спокойни приключения и зареждащи дни.

 

 


Не бива да се забравя, че

никой не е застрахован от това да попадне на място, където чистотата не е на ниво

Пренаселените басейни, часовете, прекарани на плажа, мокрите бански са сред факторите, които могат да провокират инфекции в интимната област. Те освен че са източник на сериозен дискомфорт, веднъж хронифицирали, се превръщат в неприятен постоянен спътник. Сърбеж, парене, болка при уриниране, течение – това не са думички от досадна реклама, която дават, докато чакате филмът по телевизията да продължи. Това е реална заплаха, свързана с нарушения в микрофлората на влагалището и на здравето на пикочно-половата система като цяло. Бялото течение е проблем, с който много жени се сблъскват поне веднъж.

Лактобацили и вагинално здраве

Влагалищната микрофлора е съвкупност от много и различни микроорганизми - според някои изследователи над 100 вида. Една част от бактериите там са „добри“ (лактобацили, или млечнокисели бактерии), а други „лоши“ или потенциално опасни. Когато „добрите“ са повече, жената се радва на добро интимно здраве. Това е така, защото лактобацилите понижават вагиналното рН, което създава по-враждебна среда за бактерии, различни от тях.


Под влиянието на външни фактори обаче полезните бактерии могат да намалеят, дори да изчезнат. Тогава патогенната микрофлора се разраства, a защитата на влагалището се компрометира.

Равновесието във флората на влагалището може да се наруши и при:

  • често приложение на антибиотици;
  • някои заболявания (диабет) и състояния (бременност);
  • смяна на интимния партньор;
  • неправилни хигиенни навици (използване на тампони, вагинални промивки);
  • стрес.

 

За пробиотиците, вземани през устата, се говори и знае много. По-малко известни са препаратите, които се прилагат локално (вагинално).

Преди влагалищната микрофлора да излезе от равновесие

Специалистите препоръчват профилактичната употреба на определени пробиотични препарати след посещението на басейн, на морския плаж или при наличие на описаните по-горе рискови фактори. Сред най-популярните и ефективни средства са капсули за влагалището, които съдържат лактобацили и бактерии от вида Streptococcus thermophilus. Те възстановяват нормалната киселинност там. Потискат развитието на анаеробни и патогенни бактерии и премахват симптоми като сухота и напрежение.


Като добър пример за препарат, съчетаващ всички описани качества на пробиотиците за вагинална употреба, е „Лактажин“ (Lactagyn). Във всяка желатинова капсула има 4 милиарда клетки:

  • Lactobacillus acidophilus - 18 мг;
  • Lactobacillus rhamnosus - 10 мг;
  • Streptococcus thermophilus & Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus - 40 мг.
вижте повече

 

Какво може „Лактажин“?

  • потиска развитието на патогенни бактерии;
  • възстановява нормалното рН на влагалището;
  • повлиява секрецията на бялото течение;
  • премахва неприятната миризма;
  • успокоява сърбежа;
  • овлажнява лигавицата.

Ефективна профилактика

След семейна СПА почивка и посещение на басейн е препоръчително приложението на „Лактажин“ в продължение на два дни - по 1 вагинална капсула, за предпочитане вечер.
Опаковката съдържа общо 7 желатинови капсули - запазете я до следващата ваканция, нека тя да стане неразделна част от Вашата дамска аптечка!


Като продукт с живи лактобацили (единственият такъв у нас за вагинално приложение) съхранението трябва да става в хладилник при 2-8 градуса.


Заложете на профилактиката! Бъдете здрави!

Коментари