Публикация

143 са новите случаи на СПИН у нас

Общият брой на официално регистрираните ХИВ серопозитивни лица у нас към 25 ноември е 1252. Реалният брой на инфектираните хора обаче е около 4000.


 Това сочат изчисленията на системата за научна оценка на епидемията, която разработи Програмата за СПИН на ООН (UNAIDS). Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани, съобщи здравното министерство.

От началото на годината у нас са регистрирани 143 новозаразени с ХИВ инфекция -  119 мъже и 24 жени, срещу 153 за същия период на миналата година.

Над 65% от новите носители на вируса са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване и от неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. От началото на годината в кабинетите са се изследвали общо 41 730 души.

Тази година се наблюдава силно понижаване на долната възрастова граница - над 52% от заразените са на възраст между 15 и 29 години. Открити са четири бременни жени със СПИН и три новородени, заразени от майките си.

Данните показват, че близо 60% от новооткритите заразени с вируса през тази година са от София-град (45 лица) и региона на Пловдив (39 лица). Голям брой ХИВ са регистрирани в Пазарджик (15) и Варна (8). В останалите региони са регистрирани по-малко от 5 лица.
Тазгодишното мото на антиСПИН кампанията е „Презерватирай се”. Чрез играта на думи здравните власти се опитват по оригинален начин да привлекат вниманието на младите хора, да ги провокират и да им напомнят да се предпазват. Според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 40 % от тях декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт.

По време на инициативата е предвидено да бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички с мотото на кампанията и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Коментари