Публикация

Стартира обучението на парамедици във ВМА

Стартира обучението на парамедици във ВМА

Днес, 1 април 2022 г., започна обучението по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”, което ще се провежда в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА).

Обучението е с продължителност два учебни срока – теоретично и практическо

и ще приключи на 31 октомври 2022 г.

Благодаря, че ни се доверихте да Ви обучим. Нашата програма е утвърдена по държавния образователен стандарт за парамедици. Ние ще ангажираме най-добрите ни кадри, за да можете да получите максимално доброто като обучение

- заяви пред бъдещите парамедици началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.


Той подчерта

важността на парамедиците в първите минути след инцидента:

Един ден животът на пострадалите ще бъде във Вашите ръце, а Вашите действия – наглед прости мероприятия, но са определящи живота.


В последните години, особено с натрупването на знания от войните в Афганистан и Ирак, бе изменена основната философия на поведение към един травмиран пациент – ако старата философия беше, че един такъв пациент е сбор от анатомични увреждания, то новата е, че това е физиологична катастрофа – загуба на кръв, загуба на топлина, нарушение в кръвосъсирването и алкално-киселинното равновесие. Вашата намеса, след като станете компетентни, води точно до предотвратяване на това. Вашата намеса и адекватна грижа при транспортирането е от решаващо значение за това дали този човек ще живее или не, обърна се генерал-майор Мутафчийски към обучаемите.


В следващите 6 месеца 10 души ще се обучават на основните действия за поддържане на жизнените функции на пострадалите до пристигането им в болница.

По време на първите им занятия те имаха възможност да наблюдават демонстрация от „бойни санитари”

от военните формирования, които са на курс по първа помощ във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

 

Коментари