Публикация

Експертният съвет по кардиология препоръчва приоритетно ваксиниране на хора със сърдечни заболявания

Експертният съвет по кардиология препоръчва приоритетно ваксиниране на хора със сърдечни заболявания

Приоритетно да се ваксинират пациентите с напреднали и високорискови сърдечносъдови заболявания препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност „Кардиология“.

При пациентите със сърдечносъдови заболявания COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения

включително и с по-висока вероятност от летален изход.


От множество публикувани доклади и научни проучвания става ясно, че критично болните пациенти могат да развият сърдечносъдови усложнения като инфаркт на миокарда, възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и перикардит, които се явяват като причина за силно увреждане на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност) и животозастрашаващи ритъмни нарушения на сърцето.

С появата на коронавируса SARS-CoV-2 случаите на миокардит в световен мащаб са се увеличили с почти 6 пъти

което посочва коронавируса като един от основните причинители на това усложнение. Миокардитът може да доведе до развитие на терминална сърдечна недостатъчност и нужда от сърдечна трансплантация.

 

Проучванията категорично доказват негативното повлияване на сърдечната функция при тежка инфекция със SARS-CoV-2. Влошаването на сърдечната недостатъчност при COVID-19 е една от основните причини за класифицирането на сърдечносъдовите пациенти като рискова група. Сред основните симптоми за влошаване на помпената функция на сърдечния мускул са задухът, появата и задълбочаването на отоците по крайниците, подуването на вените в областта на шията и влошаването на физическия капацитет.


В световен мащаб през последните месеци се наблюдава и повишаване случаите на миокардни инфаркти в хода на заболяването или след преболедуване на COVID-19. С по-висок риск от миокарден инфаркт при инфекция със SARS-CoV-2 са хората, страдащи от диабет, хипертония, пациентите с високи нива на холестерол, вече преболедувалите миокарден инфаркт.


Най-добрият начин пациентите със сърдечносъдови заболявания да се предпазят от негативните последици на COVID-19 е чрез ваксинация, включително поставяне на бустерна доза и спазване на общите противоепидемични мерки.

Ваксинацията намалява вероятността от смърт и необходимостта от хоспитализация с между 80 и 95%!

- твърдят от МЗ


Повече информация за ваксинацията при хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, можете да намерите на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

Коментари