Публикация

Защо ваксинацията срещу COVID-19 все още е значим фактор в борбата с инфекцията?

Защо ваксинацията срещу COVID-19 все още е значим фактор в борбата с инфекцията?

Доцент Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия, в рамките на кампанията на МЗ „+мен“, разясняваща ползите от ваксинацията:


В ежедневната си клинична практика все още срещам не малък брой пациенти, които не са боледували от SARS-CoV2 и не желаят да се ваксинират. Има и такива, боледували преди година – с леки или тежки симптоми, но след това също не се ваксинират. Не желаят… Въпреки че са видели и неблагоприятните страни на болестта.

Истина е, че влизаме в третата година на пандемията по-опитни, по-знаещи, по-мъдри, по-силни

Сега има много хора, които са преболедували и/или са ваксинирани. Хора, които вече се считат за недосегаеми от вируса. За съжаление обаче, той все още не е престанал да циркулира около нас. Това важи с голяма сила за общества като нашето – с ниско ваксинационно ниво. По тази причина все още продължаваме да приемаме в болницата пациенти с COVID-19, които боледуват тежко, със значимо белодробно засягане, с бързо развитие на тежка дихателна недостатъчност, с увреда на много органи и системи. Все още смъртността, свързана с или причинена от COVID-19, остава безмислено висока. Защото в повечето случаи това е предотвратима смърт. След всеки изгубен живот си казваме: „Ако беше ваксиниран, нямаше да се стигне до тук...”. Истина е, че ваксинираните пациенти много, много рядко развиват тежки усложнения, най-вече дихателна недостатъчност с фатален изход.

Другият много голям и актуален проблем продължава да бъде т. нар. пост-COVID синдром

– месеци наред след преболедувана коронавирусна инфекция пациентите имат симптоми поради проблеми с различни органи и системи, което води до продължително лечение, намалена трудоспособност, а понякога – и до инвалидизация.

 

За последните няколко седмици сме хоспитализирали пациенти с бактериални пневмонии, с белодробни абсцеси, тежки гъбични инфекции, белодробна емболия (от лека до масивна форма), цистити, пиелонефрити, неконтролирана артериална хипертония, ритъмни нарушения, инфаркти и инсулти, отключени от инфекцията автоимунни болести, полиневропатии, захарен диабет и други метаболитни нарушения. Всички тези страдания могат да се спестят на пациентите и здравната система чрез ваксинация. Ваксините наистина спасяват живот и предпазват от усложнения и продължителни страдания.

 

Наскоро видях коментар, че ваксините можели да причинят или да доведат до подобни усложнения, до тромбози и до неврологични нарушения. Ваксината срещу COVID-19 е аналогична на всяка ваксина, помогнала в борбата на човечеството с тежките инфекции. Никой не отрича нежеланите ефекти, както след много други ваксини в задължителния имунизационен календар. COVID-19 причинява масово тежки и нежелани последици, с които се борим месеци наред, които инвалидизират и от които се умира.

Винаги се питам как е възможно някой да твърди, че се страхува от ваксините, а не се страхува от COVID-19 и изхода на болестта?

След толкова много жертви на вируса?

 

Всеки ден, наблюдавайки пациентите с активна тежко протичаща инфекция, и тези, които на третия месец от началото на болестта все още не могат да дишат без допълнително подаден кислород, които се борят с бактериалните инфекции и тромбозите, ми се иска да поканя всеки, който се страхува или отрича силата на ваксинацията, да се погрижи с нас за тези пациенти, да види очите им, да ги попита биха ли избрали отново да преживеят този ад.


Наскоро една световноизвестна личност каза в свое интервю, че не желае да се ваксинира по принуда, че иска да има право на избор… Аз също искам да имам право на избор! Искам да лекувам онези, които са положили усилия, за да запазят своето здраве и пазят здравето на околните. Искам пациентите с тежък COVID-19 и неговите усложнения да се броят на пръсти и в нашите специализирани клиники да има място за хора с други заболявания, които също имат нужда от нашите грижи.

Коментари

Не е значим фактор! Но,изолацията и затварянето на държавата È!