Публикация

Сложна операция спаси живота на бебе с тежка малформация

Сложна безкръвна операция върна дишането на бебе с тежка малформация, съобщиха от Университетската болница „Света Марина” във Варна.


Още след раждането лекарите установили, че детето страда от рядката аномалия - двустранна хоанална атрезия. Носът му бил недоразвит и то изобщо не можело да диша през него. Това направило и храненето му невъзможно (новородените дишат на 100% през носа, докато сучат). Първите дни от живота си бебето прекарало с две специални сонди през устата – едната за дишане и втората за хранене.

Специалистите казват, че тази форма на вродена малформация нарушава тежко дишането и води до постоянна хипоксия (недостатъчно снабдяване на клетки и тъкани с кислород), храненето е затруднено и почти невъзможно. При опит да бозае посинява, не рядко се аспирира храна и слюнка, в резултат на което се развива аспирационна пневмония, нерядко се стига и до смърт. Именно затова новороденото се е нуждаело от животоспасяваща операция по спешност.

След превеждането му в университетската болница грижите за малкия пациент продължава екипът на детската реанимация. Предоперативно скенерът с висока разделителна способност разкрива още една неприятна изненада: пациентът страда от една от възможно най-тежките степени на заболяването. Тук нослето не е запушено само с мембрана или костна плочка, а с масивна дебела костна стена, което допълнително повишава трудността на операцията.

Малформацията затруднявала и даването на анестезия. Самата операция е извършена от екипа на клиниката по УНГ болести, като за първи път при толкова тежка аномалия се използва изцяло ендоскопски подход. С помощта на изключително тънки ендоскопи със студена светлина и микроинструменти оториноларинголозите успели да преодолеят костния блок и да възстановят проходимостта първо на дясната, а после и на по-трудната лява половина на нослето.

Поставени са и специални стентове, които следва да поддържат новосъздадените носни канали за няколко дни.

Малкият пациент е едва на 17 дни, но в опитните ръце на анестезиологичния екип двучасовата интервенция преминава за него гладко и неусетно. Възстановеното му носле позволява вече свободно дишане и напълно нормално хранене, допълват от лечебното заведение.

Коментари