Публикация

4 причини да не пренебрегваме бананите

4 причини да не пренебрегваме бананите

Според последни изследвания бананите са изключително полезни за здравето. Защо диетолозите препоръчват да не пренебрегваме този плод?

1. Имат много здравословен състав

Бананите съдържат органични киселини, пектин, разнообразни минерали като калий, натрий, магнезий, фосфор, калций, желязо, манган. Те са източник и на каротин, който в организма се преобразува на витамин А. Бананите са богати още на витамин С, както и на витамините от групата В.

2. Засищат

Фибрите и сложните въглехидрати в бананите ги правят засищащ продукт. При това те не съдържат мазнини, затова са идеална закуска, която може да утоли глада.

3. Помагат на сърцето

Според специалистите високото съдържание на калий в бананите ги прави много полезни за сърдечносъдовата система. Благодарение на този елемент се понижава напрежението в стените на кръвоносните съдове и се подобряват показателите на кръвното налягане.

4. Подобряват настроението

Учените са установили още едно предимство на бананите – те са ефективни в профилактиката на депресията.

 

Жена

 

Тези плодове подобряват настроението благодарение на съдържащите се в тях витамини от групата В. Те стимулират производството на хормоните на щастието – серотонин и допамин, твърдят експертите.

Коментари