Публикация

Доц. Любомир Киров: Не правете експерименти и реформи на парче

Доц. Любомир Киров: Не правете експерименти и реформи на парче

Правителството планира да промени ролята на личния лекар, а при здравен проблем да се търси помощ от специалисти по обща медицина. Предложението е част от заложените промени в здравния сектор. Мотивът за промените е, че до края на тази година ще заработи здравното досие и тогава системата на личните лекари трябва да изглежда по друг начин.

 

Доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари каза ред БНТ, че електронното досие не е нещо, което лекува, нито ще замени лекаря. То само помага.

 

„Т.нар. електронен преглед, това са данните от всеки преглед, които ние вкарваме и изпращаме в НЗОК, е нещо, което е направено. В същото време през анекса на НЗОК искат да печатаме паралелно хартии. Т.е. хартиено и електронно здравеопазване да вървят ръка за ръка“, оплака се той.

 

По отношение на предложението за отпадане на капитационното заплащане и замяната му с възнаграждение за преглед доц. Киров коментира, че когато тръгнеш да правиш реформи трябва да си много добре запознат с материята. Той обясни, че тази система позволява на пациента да посети личния лекар неограничен брой пъти. По думите му тези пари са изработени средства, тъй като само за една година са реализирани 20 млн. прегледи при ОПЛ.

 

„Ако някой иска да въвежда цена на преглед, то нека не си мисли, че ние бихме се съгласили, че тя ще струва кутия и половина цигари.“, каза доц. Киров.

 

Той добави, че в момента системата се основава на солидарен модел и той е добър за хората, защото създава ангажимент за лекаря и той не може да си избира пациентите. По думите му ако промяната стане факт, всякакви трудни, неудобни и нежелани пациенти ще бъдат отказвани.

 

„Да кажат реформаторите къде ще се лекуват тези пациенти. Те ще обикалят от едно място на друго, защото ще има свобода“, заяви доц. Киров.

 

Той бе категоричен, че в момента реформата се прави на парче, а не бива да бъде така.

 

„Хайде сега ще почнем от първичната помощ, че там може би е най-лесно. И как ще стане тази реформа? Ще вземем половината бюджет, който им предлагаме и ще обещаем някакъв механизъм, по който да може нещо да се изработва. Ама щяло да носи повече пари! От къде ще се вземат - няма никакви гаранции. По какви правила? Също няма никакви гаранции“, коментира доц. Киров.

 

Той призова управляващите да структурират ясно и мотивирано как предлаганите промени ще се отразят на лекарите и пациентите, а също така от къде точно ще дойде финансирането. По думите му не бива да се правят експерименти.

 

„Не искаме средства, който да бъдат прехвърляни към нас от колегите от болничната или специализираната помощ. Или обратното“, категоричен бе председателят на джипитата.

Коментари

За едно е прав доц. Киров - не може някой (пък бил и той шефа на Здравната комисия) да се събуди просветлен с реформа от днес за утре. Виждате, че лекарите катастрофално намаляват. Въведоха се ненужни правила по болниците, които отвращават с безсмислието си дори и старите лекари, а младите няма дори и да почнат да работят. Сега давай да отвратим съсловието и от първичната помощ.

Новите (стари) мошеници искат да ликвидират общественото здравеопазване и да оставят само частното! Но,това противоречи на Конституцията (България е социална държава)! Да не би,да си мислите,че между Бойко и сегашните,има някаква разлика! "В един цирк играят"!

Господин Парашкевов!
Нямам честта да Ви познавам или поне да съм чувала за Вас ! Ще се радвам да ме осветите по въпроса защо точно "онези " са като "тези "? Или накратко - и едните и другите са маскари ! С този негативизъм далеч няма да стигнем ! А че ТЕЗИ лъжат безобразно в името на ПРОМЯНАТА - прав сте ! Нека не мърсим хубавия ден на здравето с безпочвени , на фона на целият абсурд , който ни заобикаля заключения ! Питам , ако нямате достъп до велоколепното британско здравеопазване , при нужда кой се грижи за Вашето и на близките Ви здраве ???