Публикация

Китай регистрира най-високия брой новозаразени с COVID-19 от началото на пандемията

Китай регистрира най-високия брой новозаразени с COVID-19 от началото на пандемията

Днес Китай съобщи за над 20 000 случая на COVID-19, което е най-високият дневен брой от началото на пандемията, като Шанхай е център на вирусната вълната. Стратегията на страната за "нулев COVID" е подложена на огромно изпитание, тъй като случаите се увеличават, съобщи Нова телевизия.

 

До март Китай поддържаше ниски нива на ежедневните случаи на заразяване с бързи локални блокирания, масови тестове и строги ограничения на международните пътувания. Но през последните седмици броят на случаите достигна хиляди на ден, като официалните лица заявиха, че са открили мутация на силно заразния вариант Омикрон близо до Шанхай.

 

В сряда в Китай са регистрирани 20 472 случая на заразяване, се казва в изявление на Националната комисия по здравеопазване, като се добавя, че няма нови смъртни случаи.

 

Това е най-високият дневен брой на заразените в страната, съобщаван от властите, дори и по време на пика на първоначалната епидемия, която беше съсредоточена около Ухан. По-голямата част от случаите обаче са безсимптомни.

 

Въпреки това в Шанхай карантинните помещения са препълнени с хора, които са дали положителен резултат, тъй като градските власти се придържат стриктно към антивирусните протоколи. Те включват отделяне на положителните за COVID-19 бебета и деца от родителите, чиито тестове са отрицателни - политика, която предизвиква безпокойство и мъка у разтревожените семейства.

 

В Шанхай, най-големият град в Китай, са регистрирани над 80% от всички новозаразени в страната, съобщиха градските власти. Високопоставен служител на града призна, че финансовият център е бил недостатъчно подготвен за епидемията.

Коментари

Е ? Що ги ручахме жабетата с тия ваксини ?