Публикация

Д-р Мадажров: Ще е трудно навсякъде да се увеличи лекарската заплата, както е договорено

Д-р Мадажров: Ще е трудно навсякъде да се увеличи лекарската заплата, както е договорено

Въпреки договарянето между синдикатите и правителството за минимална лекарска заплата от 2000 лв., сумата си остава най-ниската в Европейския съюз. Това каза пред bTV “ председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров. Все пак той отчете, че увеличението е голямо спрямо сега съществуващите възнаграждения.

 

„Мнението на ръководителите на лечебни заведения е, че увеличението на цените на пътеките, което договаряме, може да не е достатъчно да покрие такива нива на заплащане. Тук става въпрос за 100% увеличение на основните заплати и 25% увеличение на цените на клиничните пътеки. Затова има нещо, което трябва да доизясним и чак след това да се радваме“, отбеляза д-р Маджаров.

 

По думите му по-голямата част от увеличението на цените трябва да отиде за по-високи заплати на медиците. И ако някое лечебно заведение не желае да повиши възнагражденията, то би следвало да работи по по-ниски цени от договорените с НЗОК.

 

„Едни и същи цени, действащи и във Видин и в София, с различен брой пациенти, които ще посетят лечебните заведения явно, че няма да могат да гарантират еднакво заплащане независимо, че ще го запишем като задължително условие. В населените места, където няма достатъчно пациенти е явно, че няма как да се случи това лесно“, отбеляза той.

 

По отношение на предложенията за промени в работата на общопрактикуващите лекари д-р Маджаров каза, че проблемът с опашките пред кабинетите не може да бъде решен лесно, защото за около 20 години техният брой е намалял наполовина. Той отбеляза, че управляващите първо трябва да помислят как да подкрепят този капацитет и чак тогава да правят промени. Според него не е възможно да няма някакво изчакване, дори и с въвеждането на електронното здравеопазване.

 

„Няма такава система в света, която колкото си пожелае всеки от нас, толкова пъти да ползва и каквито специалисти реши да посети, да може да ги посети. Това би торпилирало всяка система. Ролята на личните лекари във всяка държава е да преценят дали имаш необходимост от последваща консултация или последващо лечение“, заяви председателят на БЛС.

 

Д-р Маджаров допълни, че БЛС е излязъл с писмо до всички институции по темата - и към доц. Тонев, председател на здравната комисия в НС и към Сдруженията на общопрактикуващите лекари, което призовава следващата седмица да се направи първата среща на работна група, където да се обсъдят промените.

Коментари

Къде е клиничната лаборатория според БЛС ? Няма такава. Съответно няма увеличение на цените на лабораторните изследвания дори с една стотинка.

Отново се коментира само за заплатите на работещи в болниците!Какво става със заплатите в  до болничната помощ?Или може би ще я закриваме?

Или поне при възстановяване на осигуровките да не са5 год назад  От днес започваш да плащаш и вече безплатно ползваш услугите

Ясно, скапана е системата. Ако тази козметична промяна не може да се въведе защото, понеже, обаче, то трябва да се реформира базално. Аз предлагам да се започне от премахване на Задължителното здравно осигуряване.