Публикация

Д-р Брънзалов, БЛС: Кадровият ресурс е проблем номер 1 при общопрактикуващите лекари

Д-р Брънзалов, БЛС: Кадровият ресурс е проблем номер 1 при общопрактикуващите лекари

На срещата, която проведохме, беше обяснено, че всички пациенти, за които се заплаща дейност, ще останат в пациентските листи на общопрактикуващите лекари. При остри случаи след приключване на работното време на джипитата пациентите ще могат да се самонасочват към спешна помощ. Това каза в "Денят започва" д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, относно идеята за премахване на личните лекари. Каквато и ще реформа да направим, ние трябва да имаме кадрови ресурс. Това е проблем номер 1, категоричен е той.

 

Общопрактикуващите лекари са намалели наполовина за последните 20 години, а българското население не е намаляло наполовина, обясни д-р Брънзалов.

 

Той определи като "безумие" факта, че потребителската такса от 2,90 лв не е променяна през последните години. Ако тя беше функция от минималната заплата, направете си сметка каква трябваше да бъде, коментира д-р Брънзалов.

 

Да ви дам една аналогия - ако някой ви е издал безплатна карта за транспорт, ватманът ли плаща? Това е направено с лекарите в момента, обясни той.

 

Спешната помощ поема и неосигурените пациенти. На различните места в България тя се осъществява много трудно, пак заради липса на кадри, допълни д-р Брънзалов относно идеята за пренасочване на пациентите след работното време на личните лекари.

Коментари