Публикация

Начинът на живот е решаващ при възникването на сънната апнея

Начинът на живот е решаващ при възникването на сънната апнея

Човешкият фактор се оказва решаващ при възникването и справянето с една от най-разпространените социални болести – сънната апнея, позната като състоянието хъркане. Това каза доц. д-р Марио Милков, председател на „Алумни клуб и приятели“ към МУ-Варна по време на юбилейния 10 симпозиум на „Алумни клуб и приятели“, който се проведе на 1 и 2 април.

Акцентът тази година бе „Интердисциплинарен подход при диагностиката и лечението на социално значими заболявания“

 

Революционните решения при лечението на сънна апнея са изпълняването на гайдлайните и профилактиката.


„Аз съм специалист УНГ. Преди много години разбрахме, че само една специалност не може да лекува това социално значимо заболяване. Затова сме си протегнали ръка и в Медицински университет - Варна, и във филиалите. Факултетът по дентална медицина също има изключителна роля при изследванията и лечението на сънната апнея. Важен е интердисциплинарният подход. Както е от решаващо значение още от студентската скамейка нашите млади колеги да се запознаят с това заболяване, с постигнатото и с усилията да се справим с него“, каза още доц. Милков.


Ученият се е завърнал преди броени дни от Световния конгрес в Рим по медицина на съня като председател на Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане и Българската академия по медицина на съня. Във форума е дискутирано

постигнатото в областта до този момент в световен мащаб

и е надделяло становището, че в крайна сметка човешкият фактор се оказва решаващ при лечението на това заболяване, въпреки новите изследвания, въпреки хронобиологията на съня, различните видове генетични заболявания, търсенето на нови методи на лечение и големия възход на апаратурата за диагностика и лечение.


По предложение на ректора на МУ – Варна ще се обединят усилията на МУ – Варна и УМБАЛ „Св. Марина“, за да се популяризира профилактиката и лечението на обструктивната сънна апнея, уточни още доц. Милков.

Коментари