Публикация

Ректорът на МУ-Пловдив с наградата „Лекар на годината 2021“ от РК на БЛС

Ректорът на МУ-Пловдив с наградата „Лекар на годината 2021“ от РК на БЛС

 

Трима представители на Медицински университет – Пловдив бяха удостоени с награди от Районната колегия на Българския лекарски съюз. Това съобщиха от учебното заведение.

 

Ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, бе удостоена с голямата награда „Лекар на годината 2021“ за приноса си в своята медицинска област – микробиология и имунология, и за работата си като координатор на експертния съвет по клинична имунология към Министерство на здравеопазването.

 

„Чувствам се поласкана, че получавам тази награда, може би по-скоро като представител на гилдията на микробиолозите и имунолозите. Макар че не бяха на първа линия в жестоката борба с COVID-19, те вършиха в лабораториите работата си на хора, които поставяха диагнозата мирно, кротко и компетентно. И се опитваха да информират обществото за ваксините. Но всеки един от пловдивските лекари, които бяха толкова отдадени на контрола на това заболяване, бяха на местата си с много енергия, дух, сили и се опитваха да овладеят епидемията, може да бъде носител на това звание”, заяви при получаване на наградата проф. Мурджева.

 

„Много бих искала повече хора в нашето общество да усетят със сърцето си това, което направиха българските лекари в тази епидемия. Те са герои с всичко, което вършат”, каза още тя.

 

С приза „Лекар на годината 2021“ в категория „Болнична помощ” бе отличен и хирургът проф. д-р Ангел Учиков, дм – декан на Медицинския факултет на МУ-Пловдив.

 

Проф. д-р Пенка Стефанова, дм – ръководител Секция по детска хирургия в МУ-Пловдив, бе наградена за дългогодишната си работа и за активния си принос в развитието на специалността „Детска хирургия“.

 

Специални грамоти за принос в битката с пандемията получиха и представители на Областния кризисен щаб, сред които и проф. д-р Чавдар Стефанов, дмн – ръководител Катедра по анестезиология, спешна и интензивна медицина в МУ-Пловдив.

 

Сред останалите призьори бяха общопрактикуващият лекар д-р Петлехем Минасян и урологът д-р Васил Павлов. Д-р Кирил Еленски и д-р Пенчо Делев посмъртно бяха наградени за развитието и утвърждаването на авторитета на съсловната организация.

 

Официалната церемония се проведе в навечерието на Световния ден на здравето – 7 април, а наградите връчваха настоящият председател на РК д-р Георги Цигаровски, предшественикът му д-р Атанас Калчев и дългогодишният секретар и бивш председател д-р Георги Кръстев.

Коментари