Публикация

Проф. Иво Петров получи награда за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания в България

Проф. Иво Петров получи награда за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания в България

Проф. д-р Иво Петров получи приз за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания в България в рамките на седмото издание на Софийски дни на ехокардиографията. Международният научен форум се открива днес в хотел Хаят Риджънси София и ще продължи до 10 април. Водещи специалисти в областта на ехокардиографията от Германия, Англия, Италия, Франция и САЩ ще споделят новите тенденции в развитието на неинвазивната образна диагностика.

 

Наградата на проф. Петров връчи кардиологът доц. д-р Красимира Христова, председател на Фондация по инвазивна образна диагностика в кардиологията, инициатор и организатор на събитието.

 

През 2018 г. проф. Петров извършва първата в България операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална стеноза. MitraClip е една от най-сложните интервенции в инвазивната кардиология, като позиционирането на клапата е невъзможно без ехокардиографията.

 

На 9 април, събота, проф. Иво Петров ще се включи в програмата на научното събитие с лекция за транскатетърното лечение на клапни заболявания. За 2022 г. голямата тема на симпозиума по ехокардиография са клапните заболявания, често откривани при проследявани пациенти след ковид.

 

Можете да проследите научната програма на събитието ТУК

 

Проф. Петров е медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Има четири специалности - вътрешни болести, кардиология, инвазивна кардиология и ангиология. Преминал е обучения по едноваскуларна ехокардиография и стрес-ехокардиография в Германия, курс за обучение по периферна Доплер-ехография в Института по кардиология и сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро, Буенос Айрес, Аржентина. Специализирал инвазивна кардиология и радиология в Аржентина. 

Коментари