Публикация

Учени: Мобилните телефони не предизвикват рак

Учени: Мобилните телефони не предизвикват рак

Специалисти от Oxford Population Health и от Международната агенция за изследване на рака (IARC) представиха резултати от мащабно изследване, които потвърдиха, че мобилните телефони не предизвикват рак на главния мозък.

Дълги години сред хората се разпространяваха страховете, че радиовълните, излъчвани от смартфоните, са опасни

защото се класифицират от IARC като „възможен канцероген“. След появата на 5G мрежата слуховете за вредата от тези вълни върху здравето се подновиха.

 

В последното изследване учените анализираха базата данни на UK Million Women Study, в които е включена всяка четвърта жена, родена между 1935 и 1950 г. и живееща на територията на Великобритания. През 2001 г. около 776 хиляди участнички в изследването попълнили въпросници за ползването на мобилни телефони. На аналогични въпроси отговорили и през 2011 г. Специалистите оценявали и риска от развитието на специфични новообразувания в мозъка и очите.


През 2011 г. почти 75% от жените на възраст 60-64 г. ползвали мобилни телефони. Учените не открили повишен риск от концерогенни заболявания при ежедневно ползване на смартфони, при активен разговор не по-малко от 20 минути седмично или при работа с мобилен телефон в продължение на не по-малко от 10 години.

Коментари