Публикация

Лекарите вече могат да издават електронни направления

Лекарите вече могат да издават електронни направления

Общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ вече имат възможност да издават електронни направления за всички медико-диагностични дейности и да прекратят напълно употребата на хартиените еквиваленти. Това съобщават от „Информационно обслужване“, цитирани от „Здравен навигатор“.

 

Пред Credoweb представители на

 

програмата „Хипократ“

 

заявиха, че след една седмица те също ще въведат електронните направления, които ще бъдат включени към Националната здравна информационна система (НЗИС). Всички, които са абонирани за Хипократ автоматично ще получат обновление на софтуера, за да могат да ползват тази нова функция.

 

В Националната здравно-информационна система (НЗИС) са внедрени всички над 900 кода за различните изследвания и модулът за издаване на електронни направления за медико-диагностични дейности работи с пълната си функционалност. Досега електронни направления се издаваха единствено за изследвания, свързани с COVID-19.

 

Новата функционалност на системата позволява на лабораториите да изпращат резултатите от изследванията директно в НЗИС и са достъпни в електронното медицинско досие на пациента. Данните от електронното медицинско досие се достъпват единствено с Квалифициран електронен подпис (КЕП) и са на разположение на пациента по всяко време на денонощието.

 

„С интегрирането на всички кодове за медико-диагностични дейности в системата направихме поредната успешна крачка в изграждането на електронното здравеопазване в България“, обясни изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

 

От пускането в експлоатация на модула за е-направление в началото на декември 2020 г. досега са издадени общо над 380 000 електронни документа. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са близо 3600, а най-много са издадените направления  в София, Пловдив, Бургас и Варна. Общо 302 000 пациенти са получили своите направления по електронен път.

Коментари