Публикация

Здравната комисия гласува МЗ и РЗИ да могат да налагат противоепидемични мерки

Здравната комисия гласува МЗ и РЗИ да могат да налагат противоепидемични мерки

Здравната комисия в парламента прие, че парите за лечение на украинските бежанци ще се поемат от държавата, като очакват да получим помощи и от Европа. Това съобщи БНТ. Депутатите гласуваха още нови правила за противоепидемичните мерки, с които дават възможност за налагане на мерки в зависимост от броя на болните в страната и в отделните области.

 

Все още не е решено дали личните лекари отново ще могат да издават направления за PCR тестове за COVID-19. A ако мерките бъдат гласувани и в зала, медиците ще получават ковид бонуси още 3 месеца.

 

Малко преди второто гласуване на промените в Закона за здравето в ресорната комисия, управляващите предложиха плана за справяне с пандемията, приет от правителството през 2020-та да стане част то Закона за здравето.

 

"Сега този план трябва да бъде осъвременен с изискванията от предложенията, които направихме и той струва част от правния мир. Ако имаме друга епидемия или пандемия съответно ще се разработи друг план за справяне с нея. Той пак ще бъде част от Закона за здравето", заяви зам. председателят на комисията Александър Симидчиев.

 

Предложенията за промени в последния момент ядосаха опозицията. От ДПС напуснаха заседанието на здравната комисия.

 

"Тук се говори за някакви национални планове за някакви други неща, които нямат нищо общо с това, което се предлага в сегашния законопроект", смята Хасан Адемов от ДПС.

 

Ако промените бъдат гласувани и в зала здравните власти ще могат да въвеждат противоепидемични мерки на локално или национално ниво, но няма да могат да ограничават капацитета за работа на заведения или да затварят градове. Предвижда се медиците да получават ковид бонуси до юни.

 

"Реформата, която предлагаме е тези пари да не се вземат да бъдат трансформирани под формата на реално увеличение на доходите и да останат като заплащане", обясни предателят на здравната комисия Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

 

За целта се предвижда увеличение на цените на клиничните пътеки така заплатите на медиците ще бъдат повишение, обясни Тонев. Все още не е ясно дали личните лекари отново ще могат да издават направления за PCR тестове за ковид .

 

"Трябва специалист да им издаде такова направление а не може личния лекар. Това е въпрос на уредба в НРД", заяви Васил Пандов - съветник на министъра на здравеопазването.

 

Депутатите от здравната комисия решиха още, че държавата ще поеме здравните осигуровки на бягащите от войната в Украйна. Разходите за лечението им ще са за сметка на бюджета, но страната ни очаква финансова помощ от Европа.

 

"С част от тези трансфери ще бъдат възстановени направените от нас разходил. Така че в крайна сметка средствата, похарчени за здравеопазване за украинските бежанци няма да бъдат платени от българските данъкоплатци", каза Антон Тонев.

 

Докато промените не влязат в сила държавата не може да покрива разходите за медикаменти на хронично болни и те трябва да разчитат на дарители или собствени средства.

Коментари