Публикация

Д-р Брънзалов: До този момент в НРД не са залагани пари за заплати

Д-р Брънзалов: До този момент в НРД не са залагани пари за заплати

Има проблем при заплатите в болничната помощ. Това обяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в предаването "Денят ON AIR" по повод продължаващите преговори между БЛС и НЗОК за подписване на Анекс към Националния рамков договор. По думите му цената на клиничните пътеки е вдигната с около 25%, но при заявените цени на минимални заплати, с които трябва да работят колегите в болничната помощ, повечето болнични директори ще изпитват определени затруднения.

 

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че до този момент  в националния рамков договор не се е случвало да се залагат пари за заплати и добави, че имат много колебание. От БЛС ще направят разширен национален съвет тази събота, в който ще изслушат колегите от болничната помощ по всички проблеми, които те сезират.

 

"Трябва да се мисли много по-кардинално. България може би е единствената страна в ЕС, в която лекарският труд не е оценен.Във въпросните клинични пътеки може да има всичко написано, но трудът на лекаря го няма там. Затова идва големият проблем, че съответното лечебно заведение в основната му част получава приходи чрез цените на клиничните пътеки, но тези пътеки трябва да се пречупят през призмата, за да могат да се дадат на колетите тези заплати, за които дълго се говори", изтъкна д-р Брънзалов.

 

Той добави, че първата стъпка, която трябва да се направи, а нито един политик до момента не е направил, е да се оцени цената на лекарския труд. Според него покачване на заплатите неименуемо ще се случи след като се спазват всички алгоритми за образуване на цената на клиничната пътека. 

 

"В организираната извънболнична медицинска помощ има голям резерв, за който трябва да се помисли. На практика колегите, които се трудят там са четири пъти повече от общопрактикуващите лекари. Всички искаме реформи, но това е свързано с много работа по много нормативни разпоредби и закони, които трябва да се пипнат, за да може да се направи от някъде старта", обърна внимание д-р Брънзалов. 

Коментари