Публикация

Искате зъби без кариеси? Яжте червени боровинки

Битката за добра устна хигиена всъщност се води срещу микробите, които се хранят с полепналите по зъбите захар и въглехидрати и произвеждат киселина, която разяжда повърхността на зъбите.

Лабораторните изследвания доказали потенциала на естествени съставки, които евентуално ще бъдат включени в пасти за зъби или в течности за изплакване на устата, за да се спре развалянето на зъбите, поясняват учените.

Червените боровинки съдържат съставки, които се борят с глюканите (молекули, които полепват по зъбния емайл и осигуряват убежище на бактериите). Тези съставки не унищожават самите бактерии, а техните укрепления.

Учените са изолирали съставки, наречени проантоцианидини, в червените боровинки, които намаляват производството на глюкани със 70 на сто при опити с животни.

Коментари