Публикация

Аналните фисури може да са знак и за злокачествено заболяване

Аналните фисури може да са знак и за злокачествено заболяване

Основният симптом е силната болка по време или след дефекация, поява на кървене, сърбеж, неприятно усещане. Сама по себе си аналната фисура може да покрива друго заболяване, което е много по-сериозно, като рак на дебелото черво, колит, болест на Крон, полипи. Затова консултацията със специалист е задължителна, казва в интервю за в-к „Доктор” майор д-р Даниел Стефанов, хирург в Клиниката по ендоскопска ендокринна хирургия и колопроктология.

Д-р Стефанов, какво представлява аналната фисура?

Аналната фисура представлява линеарна рана в края на аналния канал, получаваща се вследствие на прекомерно разтягане на тъканта в тази област, обусловено от различни фактори. Аналните фисури са често срещан проблем, като еднакво засегнати са и мъжете, и жените. Не можем да кажем, че има превес по отношение на дадена възрастова група. По-често обаче се среща при младите хора, които водят интензивен начин на живот, не се хранят редовно, страдат от констипация (запек).

Какви други причини могат да доведат до това заболяване?

Както казах, най-честата причина за появата на аналната фисура са констипация, прекалено твърди и обемисти, бедни на фибри фекалии, повтарящи се епизоди на диария, травма в аналния канал.

Какви са симптомите?

Основният симптом при анална фисура е силната болка по време или след дефекация, поява на кървене, сърбеж, неприятно усещане. Често пациентите изпитват изключително силна болка, която може да доведе дори до дизурично смущение, т.е. невъзможност за уриниране. Причината за тези силни и болезнени усещания се обуславят от факта, че засегнатата област е много шогонна, изключително богата на нервни окончания.

Как се поставя диагнозата и с какви други заболявания може да се сбърка аналната фисура? Съответно какви са последствията от самолечение?

Диагнозата се поставя от специалист-хирург. Анамнеза за запек, последван от болезнена дефекация, кървене и усещане за парене и сърбеж около ануса често е достатъчна, за да се направи предварителна диагноза. Разбира се, за по-голяма прецизност се прави и съответно мануален или инструментален преглед и оглед на областта. Искам да акцентирам върху ролята на специалиста при диагностицирането на това заболяване, защото българинът много обича да се самолекува. Това ние като лекари не го препоръчваме, независимо от вида на оплакванията. В конкретния случай обаче хората трябва да знаят, че последствията от самолечението могат да бъдат много тежки и да доведат до различни видове инфекции, перианални абсцеси, които от своя страна да предизвикат други животозастрашаващи състояния. Много хора се притесняват да потърсят лекарска помощ заради деликатността на засегнатата зона.

 

Но, пак казвам, сама по себе си аналната фисура може да покрива друго заболяване, което е много по-сериозно, като рак на дебелото черво, колит, болест на Крон, полипи. Затова консултацията със специалист е задължителна.

Какво е лечението?

Лечението е два типа – медикаментозно и оперативно. Медикаментозното лечение включва различни видове обезболяващи кремове, мазила, свещички, локално приложение на глицерилтринитрат и калциеви антагонисти. Само по себе си обаче това лечение в повечето случаи не е напълно ефективно и се стига до оперативна намеса. Възстановителният период след интервенцията е строго индивидуално, но пациентите споделят, че 3 до 5 дни след това усещат коренна разлика. Макар и рядко, се случва аналните фисури да рецидивират. Дори и да се случи, това не става на същото място.


Ключов фактор за предпазване от повторна поява е начинът ни на живот, който водим, и режимът, който спазваме. Защото, ако няма промяна в него, то решаваме проблема само временно. Затова, с цел насърчаване на редовната дефекация, към режима си трябва да включим храни, които са с високо съдържание на фибри, като киноа, сушени сини сливи, овесени ядки, елда, спанак, бобови култури, тиквени семки, слънчоглед.

 

Препоръчваме още прием на повече вода и плодови сокове (ябълки, ананас, грозде, папая, манго и портокали). Това ще улесни храносмилането и ще предотврати запека.
Не на последно място важна е и добрата лична хигиена – засегнатата област трябва да се поддържа чиста и суха, тъй като влагата може да увеличи риска от бактериални инфекции. Не се задържайте продължително време в седнало положение в една и съща позиция, тъй като това може да доведе до натрупване на влага в аналната област.Наблегнете на физическата активност и избягвайте застояването в тоалетната.

Много родители се оплакват от затруднена и свързана с болка дефекация на децата им? Това значи ли, че имат анална фисура? Какви съвети можете да им дадете и има ли спасение за малкия пациент?

Контингентът, който обгрижва ВМА, са лица над 18-годишна възраст, така че по отношение на децата трудно мога да вляза в някаква конкретика. Факт е, че много често при малчуганите затруднената и свързаната с болка дефекация могат да причинят анална фисура. При тях кожата е много по-нежна и деликатна и по-лесно се получава, но тук отново задължително е да се потърси помощ от съответния детски специалист.

 

Коментари