Публикация

Все повече българи с разширени вени, започва национална кампания

Все повече българи с разширени вени, започва национална кампания

Наблюдаваме задълбочаващата се тенденция все повече българи да развиват симптоми на разширени вени вследствие на обездвижването и изолацията, наложена от пандемията. Мнозина от тях пренебрегват първите симптоми и не търсят своевременна помощ от лекар специалист.


Това каза доц. Димитър Петков, председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА), по повод началото на

Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“

Тя се организира за четвърта поредна година от дружеството, съвместно със сайта venite.bg.

 

По думите на доц. Петков изключително тревожна е статистиката от последната година, че

все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти са хора на средна възраст между 30-50 г.

което говори за „подмладяване“ на заболяването. Още по-притеснителен е фактът, че половината от тях не са били лекувани, въпреки че са имали признаци от две и повече години.

„За да популяризираме сериозността на заболяването хронична венозна болест (ХВБ), за четвърта поредна година организираме мащабната медийна инициатива. Целта на всички нас е като Отбор с мисия да работим за по-добрата информираност на населението за причините за поява, рисковите фактори и симптомите на заболяването. Идеята ни е отново да включим и известни лица като посланици на кампанията, за да достигнем до максимален брой хора“, изтъкна председателят на БНДСЕХА.

Той подчерта, че

хроничният и прогресивен характер на венозната болест изисква провеждането на системно и дългосрочно лечение

с венотонични медикаменти, съобразно най-новите научни доказателства и препоръките на водещите експерти, залегнали в наскоро изготвеното Консенсусно становище за лечение на ХВБ.

 

„Ключова е ролята на всички нас - здравните специалисти – съдови хирурзи, ангиолози, общопрактикуващи лекари, фармацевти, които трябва да разясняваме на пациентите, че т.нар. разширени вени не са само козметичен проблем, а заболяване, в основата на което стои венозно възпаление. Важно е да противодействаме на този възпалителен процес и да наблегнем на необходимостта от навременна и постоянна грижа за венозното здраве, както при всички останали хронични заболявания като артериална хипертония, диабет и др.“, отбелязва доц. Петков.


Според него е от изключително значение хората да са добре информирани за

основните рискови фактори за развитие на заболяването

наднормено тегло, липса на движение, небалансиран хранителен режим, фамилна обремененост. Освен това, при поява на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и отичане, е необходимо пациентите да потърсят своевременна консултация с медицински специалист.


Във връзка с началото на Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“ водещи лекари в областта на венозната патология у нас също излязоха с общ призив за необходимостта от повишаване на информираността на здравните специалисти и на пациентите относно ранната диагностика и своевременното лечение на заболяването чрез провеждане на регулярни образователни инициативи.

 

Становището на експертите има за цел също и да потвърди ползите от навременното лечение във всички стадии на хроничната венозна болест с венотонични медикаменти, съобразно международните и националните ръководства за диагностика и лечение.

Тази година кампанията отново включва множество активности

като традиционните безплатни профилактични прегледи в цялата страна, публикуване на данни от национално скринингово изследване относно заболеваемостта, интервюта с експерти и др. Организаторите отправят поредно предизвикателство към хората с идеята да ги стимулират да се движат активно през предстоящите летни месеци.

 

Инициативата „Пътешествие с мисия“, която миналата година мотивира стотици хиляди души да участват и да изминат заедно 10 млн. крачки, сега се разгръща повече. От май до септември 2022 г. хората ще имат възможност да се включат в „Пътешествие с мисия из Европа“. Така всички участници в „Отбор с мисия“ в тазгодишната надпревара ще могат заедно да постигнат още по-голямата цел от 12 млн. извървени крачки.

Локациите ще включват не само красивите маршрути в България, както беше миналата година, но и различни страни в Европа. Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки във фейсбук групата Пътешествие с Мисия и на сайта www.venite.bg. Запленяващият танц „Краченица“, създаден специално с грижа за активни и красиви крака, също ще има важно място в тазгодишната кампания. Всяка стъпка от специалната хореография подобрява венозната циркулация, тонизира и подпомага усещането за лекота.


Кампанията „Вземи краката си в ръце“ ще се реализира в месеците април – септември 2022 г.

Коментари