Публикация

Д-р Маджаров: Част от увеличените цени на пътеките ще отидат за възнаграждения на медиците

Д-р Маджаров: Част от увеличените цени на пътеките ще отидат за възнаграждения на медиците

С Надзорния съвет на НЗОК обмисляме в анекса към НРД 2020-2022 да запишем формулировка, която да гарантира увеличаването на доходите на лекарите, специалистите по здравни грижи и санитарите. Това каза пред Nova NEWS председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.


„Все още коментираме конкретно текстовете, но със сигурност ще има такъв, който да гарантира, че една немалка част от увеличението на цените на пътеките, ще отиде за повишаване на доходите на работещите в лечебните заведения“, допълни той.


Д-р Маджаров подчерта, че

задачата на БЛС е да договори по-добри цени за заплащане на медицинските услуги

в болничната и извънболничната първична и специализирана медицинска помощ.


„Заплатите зависят от това на каква стойност Касата плаща всяка медицинска услуга в болницата. Възнагражденията на лекарите и медицинските сестри, които в страната са достатъчно ниски на фона на европейските, са функция от дейността на лечебното заведение. Те практически зависят от това къде работи даден лекар, с какви задачи е натоварено лечебното заведение, в какво финансово състояние е то, какъв брой отделения има, дали е многопрофилна болница, или е болница, която приема и неосигурени пациенти. Има много фактори, които трябва да се отнесат към ръководствата на всяка отделна болница“, каза той.


По думите му, за да се чувства равностоен на европейските си колеги,

един български лекар трябва да получава минимум 2000 евро заплата

„Това, което е реалистично, е, ако досега средно лекарите са получавали между 1500 и 2000 лв. брутно, след подписването на НРД минимумът трябва да е 2000 лв. брутно“, каза д-р Маджаров.

„До момента от БЛС сме постигнали в анекса към НРД 2020 цените на клиничните пътеки и процедури да бъдат увеличени средно с 25%, а конкретно при педиатричните – с 30-35%. Това е възможност колегите, които работят в специалностите педиатрия, пулмология, инфекциозни болести, които дълги години бяха пренебрегвани, да получат по-добри възнаграждения, а заедно с това и за всички останали“, допълни още той.


Председателят на БЛС обаче уточни, че в началото на годината увеличението с 25% на пътеките е изглеждало по един начин, а сега, почти в средата на годината – по съвсем друг начин, вследствие на инфлацията.


Източник: NOVA NEWS

Коментари