Публикация

Хората са недоволни от нивото на здравна превенция у нас

Хората са недоволни от нивото на здравна превенция у нас

Нивото на здравна превенция в България е  лошо. Това казват близо 56% от участващите в анкета по темата. Интервюирани са близо 2840 човека, съобщи Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“.

 

93 % от анкетираните смятат, че превенцията е изключително важна и ще намали риска от хоспитализация. 68% споделят, че често се доверяват на информация относно здравния си статус на новите технологии. 40% от участниците споделят мнение, че биха се доверили на новите технологии и възможността за грижа от разстояние. 67% от отговорилите смятат, че въвеждането на ефективни здравни технологиите за превенция биха намалили разходите за здравеопазване. 72% от анкетираните твърдят, че дигитализацията би намалила натиск върху обществения и частен бюджет за здравеопазване.

 

По време на пресконференция в БТА Станислав Радославов, представи услугата Wellky „Грижа от разстояние за възрастни хора и хора със здравни проблеми“. Става въпрос за проследяване на здравни показатели, като кръвно налягане, сърдечен пулс и телесна температура. Ръчно и автоматично - 6 пъти в денонощието. Автоматичните измервания са придружени със звуково известяване за предстоящо измерване. Системата предвижда известяване при настъпил инцидент със здравните показатели на ползвателя.

Коментари