Публикация

Готови ли са аптеките да работят с е-рецепти от 1 май?

Готови ли са аптеките да работят с е-рецепти от 1 май?

Хартиената рецепта за лекарства да отпадне от 1 май, предлага здравното министерство. Целта е медикаментите да се изписват единствено по електронен път, а информацията за това да се събира в електронното досие на пациента, за да има пълни данни за неговото лечение във времето. Хартиените рецепти, издадени преди 1 май ще важат 6 месеца.

 

Решението за преминаването изцяло към е-рецепти беше отлагано на няколко пъти. Към момента по електронен път се изписват само лекарствата, които се покриват изцяло от НЗОК.

 

В "Денят започва" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви, че не очаква преминаването изцяло към е-рецепти да затрудни фармацевтите, защото те вече работят по електронен път с лекарствата, заплащани от НЗОК. Трудности би могло да срещнат единствено собствениците на аптеки, които не работят със здравната каса. Те обаче, досега са разполагали с достатъчно време, за да се подготвят, изтъкна той.

 

"Като всяка дигитализация се оптимизират процесите и най-важното, се съхранява информация за всички лекарства, предписани досега, което е от полза и за пациентите, и за фармацевтите." - каза Николай Костов.

Коментари

Не е добро  решение, ще има страшно много грешки. 

Ще се отказват лекарства и после останалите по- късно няма да могат да се  изпълнят, ще чакат клиентите чак до другия месец, за да си вземат невзетите. И  безброй други грешки ще има може и в  сигнатура електронно или количественото изписване, или т.нар. чести   сторнирания. Ще отнеме доста време, защото ще трябва да се въведът и ОТС- продуктите и всичко останало (санитарни и т.нат.) в компютърните системи, което ще бъде страшно голяма  работа за електронното отчитане.