Публикация

Как ще работи системата за електронни рецепти

Как ще работи системата за електронни рецепти

От 1 май отпускането на лекарства ще е само в електронна форма. След като личният ви лекар ви е предписал медикаменти, ще може да ги купите във всяка аптека срещу предоставяне на ЕГН и датата на издадената рецепта.

 

 „За пациента нищо не се променя. Просто ще имате досие и всеки един лекар ще знае как са ви лекували. Няма никакъв смисъл да ви изписват лекарства на хартия, освен ако не ви трябва този документ, например, за да докажете, че сте взимали определено лекарство. Да речем със застрахователни цели”, каза Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, в ефира на „Здравей, България”.

 

В сайта на НЗОК със специален код или електронен подпис потребителите ще могат да виждат лекарствата, изписани им по Здравната каса, уточни Маринов.

 

„Ако са ви изписани 3 лекарства може да си вземете колкото искате от където искате, докато рецепта има давност”, поясни той.

 

Предвижда се спешните медици и лекарите, които правят домашни посещения, да използват приложение на телефоните,за да може да издават електронни рецепти.

 

По думите на Димитър Маринов въвеждането на електронна рецепта се е отлагало 2 пъти, защото част от лекарите не са били готови.

Коментари

Защо фармацевтите държат толкова, това да се случи.  И сега лекарствата се вписват в амбулаторния лист. Ще се затрудни работата с пациента  Трябва да ги  има и двата начина. Ние сме лекари и това е наше изконно право където и да сме да помогнем на пациента и да не сме зависими от техниката.

независимите аптеки не харесват това защото много затруднява работата не всички искат да се дигитализират

Повечето фармацевти, които работят в аптеки, искат да останат и двата типа изписване. Разберете, че това е поредният опит да бъдат смачкани малките аптеки и още по-ограничен достъп до лекарства в малките населени места. Нашият съюз отдавна защитава интересите на вертикалните структури във фармацията.

Според мен е рецепти би трябвало да има само за медикаменти с протокол и по лекарско предписание.Често в извън работно време се налага допълнително да се назначават и препоръчват медикаменти,дори и по телефона.Как ще става това.?

Само лекарства по лекарско предписание ще се изписват с електронна рецепта, ОТС лекарства или тези без лекарско предписание и хранителни добавки , за които по принцип не се изисква рецепта може да се напишат на хартия за улеснение на пациента.Назначаването и "препоръчването" по телефона и по вайбър на лекарства по лекарско предписание е незаконно, единственият законен начин да се назначава е с рецепта! Както пише по-горе ще може да се изписва с приложение от телефона! Т.е. за пръв път тази практика ще бъде законна!

Само който не е бил ОПЛ,не може да разбере ,че това е неприемливо в много случаи от практиката.Но тепърва нещата ще се случват и пак пациента ще страда .

Излиза ,че с тая натовареност ,трябва да изписваме две рецепти и електронна и бяла.

Ясно, рецепти няма да мога да изписвам..... Моля, поне ми разрешете да преглеждам болните .

лекарите са много прави защото интерес от това имат само чуждестранните вериги аптеки които постоянно диктуват положението с аптеките и работят против независимите български аптеки

всичко се прави с цел да се затруднява работата на обикновената българска аптека а чуждестранните вериги които получават ресурси от други дейности да могат да прогресират а не с цел удобство за пациен

нещата са сериозни изправете се срещу тази порочна практика диктувана от чуждестранните вериги аптеки и тяхното лобиране в продажното правителство

За Спешна помощ: кой телефон визира авторът? Личният смартфон или "пръчката" служебна? И мобилен интернет? А с чий електронен подпис? Бил ли е някога авторът на статията извън големите градове за да провери обхвата на мобилните оператори?  И на кого му пречи и двата варианта - електронен и хартиен, с дигитализация в аптеката, да се прилагат? В кои държави хартиените рецепти са обявени за невалидни? Може и почти да не се използват, но не са невалидни! Ако има срив на НЗИС, а това не е толкова невероятно, колко пациента ще пострадат? Сещате ли се за електронния пръстов отпечатък? Колко случаи имаше на невъзможна хоспитализация и допускане на изключения, докато отпадне? Защо да опорочим и електронната рецепта, след като това е много добра идея, но нямаме готовност да я въведем като единствена? И писледен въпрос: само аз ли виждам връзка между медицинския профил ма Министъра на здравеопазването и настояването за тази необмисленост?