Публикация

Д-р Биляна Славчева: Симптоматиката на грипа и Ковид-19 се припокрива, необходимо е тестване

Д-р Биляна Славчева: Симптоматиката на грипа и Ковид-19 се припокрива, необходимо е тестване

Експерти прогнозират нов пик на заразените с коронавирус у нас в началото на май, казва специалистът по инфекциозни болести в ДКЦ „Софиямед“ пред в. „24 часа“


Д-р Славчева, какво е най-типичното за грипа, който доминира в момента, и как да разпознаем симптомите, които сигнализират, че сме болни именно от него?

В страната ни са доказани само случаи на грип А – щамът, който върлува, е Камбоджа и това показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести. Основните симптоми са бързо покачване на температурата до 38-39°C, болки в гърлото, суха кашлица, отпадналост и болки в мускулите.


Трудно е да се различи дали става въпрос за грип или Ковид-19, който през последните две години почти изцяло измести другите инфекции, тъй като симптоматиката се припокрива. Въпреки това може да се каже, че за грипа е характерно внезапното начало – като имам предвид, че болният може с точност да посочи момента на разболяването. Докато симптомите при коронавируса се появяват постепенно. Но най-сигурният начин за отдиференциране е тестването с назофарингеален секрет за бързи тестове или RT-PCR.


В ДКЦ „Софиямед“ вече се предлага комбиниран PCR тест за ковид и грип А и В, като резултатът се получава до края на деня.
Друг метод е да се направи серологично изследване за антитела на по-късен етап от разболяването. Тестването е необходимо, за да се определи каква е инфекцията и да се постави точната диагноза.

Срещат ли се у нас и хибридните вируси и как да се предпазим от заразата?

Човек може да се зарази едновременно с грип и Ковид-19, както и да развие едновременно симптоми на двете заболявания.


Най-сигурният начин да се предпазим от двете заболявания е да се ваксинираме срещу тях, както и да спазваме правилото на трите Д-та – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

Считате ли, че ще се оправдаят някои прогнози, че след Великден ни очаква нова вълна от Ковид-19?

Като се има предвид отпадането на ограниченията от 1-ви април, предстоящите празници предполагат събирането на много хора на едно място. Това е предпоставка за разпространение на респираторни вирусни инфекции.


Експерти прогнозират нов пик на заразените с Ковид-19 у нас в началото на месец май. Както се забеляза от предишните вълни, заболeвaeмостта у нас се покачва няколко седмици след регистрирането на по-големите епидeмични нива в страните от Западна Европа.

И в тази връзка, „отслабва“ ли силата на вируса, който макар и по-заразен, не предизвиква толкова фатални последици?

Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти на един вирус са най-тежки за човека. С всяка следваща мутация вирусът се адаптира все повече към човека и става все по-малко опасен за него, защото ние се научаваме да живеем заедно. Така че се надявам всяка следваща вълна да бъде по-лека. Другото, което може да намали фаталните последици, е имунизацията.


Визитка

Д-р Биляна Славчева е специалист по инфекциозни болести в ДКЦ „Софиямед“. Тя завършва Тракийски университет – Стара Загора през 2006 г., а специалност „Инфекциозни болести“ придобива през 2016 г. след специализация във ВМА-София. От 2010 г. д-р Славчева работи като лекар - ординатор в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, Кюстендил. От 2019 г. е лекар в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА София. От 2022 г. е част от екипа специалисти на УМБАЛ „Софиямед“. Тя е член на Българския лекарски съюз и Българското дружество по инфекциозни болести и на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология (ЮБДИБЕП). Д-р Славчева участва активно в национални конгреси и семинари по специалността.

 

Източник: в. „24 часа“

Коментари