Публикация

Лекари и пациенти против отпадането на хартиената рецепта

Лекари и пациенти против отпадането на хартиената рецепта

Националният съвет на Българския лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. На същата позиция са и от пациентската организация „Заедно с теб“.


„Хартиената рецепта е емблемата на лекаря. Лекарят осъществя с хартиената рецепта контрола на лечението. Хартиената рецепта я има в цял свят, тя е символ на свободата на лекарската професия. Не сме против електронната рецепта, нека да се въведе където е възможно“, коментира в „България сутрин“ д-р Генка Пейчева - председател на Районната лекарска колегия в Стара Загора.


Според нея

електронната рецепта е улеснение, но все още не е направена така, че да бъде достъпна за всички пациенти. По думите ѝ тя не е панацея

„Ще се случи хаос. 92% от колегите са против въвеждането на електронната рецепта като самостоятелна, а настояват и двете рецепти да останат“, каза още д-р Пейчева.
Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов е на мнение, че е-рецептата е голямо улеснение за потребителя.


Не на това мнение е председателят на Пациентската организация „Заедно с теб“ Пенка Георгиева. Според нея не е вярно, че ще бъде достъпно лечението на пациентите само по ЕГН.


„От информационна гледна точка не може да бъдат защитени личните данни. Идеята е да има и дата на издаване на рецептата. Когато става въпрос за продължително лечение, още на втория месец пациентът е забравил датата. Отива в аптеката и започва да се суети“, даде пример Георгиева.

Къде е Министерството на здравеопазването една година и онзи Национален център за обществено здраве и анализи с 240 човека, на които им плащаме заплатите, настоя тя.

„Ние сме за електронната рецепта, но да остане и хартиената. В цяла Европа има хартиена рецепта. Лобизмът прекалява, това не може да се търпи“, подчерта Пенка Георгиева.


Тя алармира, че животът на 1 млн. българи ще бъде застрашен, защото няма да може веднага да се осигури неотложно лечение от Спешна помощ.


Източник: Bulgaria ON AIR

Коментари