Публикация

Д-р Гергана Николова: Пълното отпадане на хартиената рецепта нарушава правата на лекаря

Д-р Гергана Николова: Пълното отпадане на хартиената рецепта нарушава правата на лекаря

„При домашно посещение не е ясно кога се изписва рецепта. Необяснимо е човек в по-сериозно състояние, който е извикал лекар вкъщи, как ще си вземе рецептата, предписана онлайн?

Няма техническа възможност да се издават само електронни рецепти от 1 май

защото няма как да се случи извън кабинета, а някои колеги нямат и нужния софтуер. Не всеки има телефон, на който мoже да се инсталира необходимото приложение“.


Това заяви за „Денят на живо“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.


По думите й

медиците работят с лична информация на пациентите и не е редно тази информация да се носи в телефона

„Как ще бъде защитена информацията, когато издаваме рецепта през телефона си? Когато има срив в системата, какво ще се случи, пациентите няма да могат да си получат лекарството? Трябва да бъдат издавани едновременно и хартиени рецепти, за да не се забавя лечението им“, смята тя.

Според нея новите електронни рецепти ще отключат здравен туризъм.

Коментари

За да се издаде електронна рецепта е необходим електронен подпис, софтуер за връзка с НЗИС и хардуер за съответните действия. Как ще се приложи всичко това в Спешна помощ? В момента лекарите с договор с НЗОК имат подобна готовност, но само в кабинета си. А при домашно посещение? Защо всички, които имат право да пишат рецепти, лекари и фелдшери, ще се задължат да купуват електронни подписи? Знаете ли на какво ми прилича всичко това? На "задължителната" подмяна на автомобилните номера!