Публикация

D-хормонът – новото универсално оръжие на здравето

През последните години излязоха много научни данни, че ефектът върху организма на едно от смятаните за добре проучени вещества - витамин D, далеч надхвърля ползата за здравината на костите.


Този витамин всъщност трябва да се превърне в организма в D-хормон, преминавайки през бъбреците, за да участва в жизнено важи процеси.

Недостигът му има неблагоприятни последици за здравето, а според мащабни изследвания малко хора поддържат необходимото ниво от хормона в тялото си.

Основните проблеми с набавянето на достатъчно D-хормон са свързани с недостатъчното излагане на слънце през цялата година, с наднорменото тегло, което възпрепятства навлизането му в кръвта, и с намаляването на бъбречната функция при възрастните хора. Оказва се, че D-хормонът не само укрепва костите, но подобрява мускулната сила и рефлексите.

Така възрастните хора, които го приемат редовно под формата на „Алфа-D-3" (алфакалцидол), много по-рядко падат и получават фрактури, независимо дали имат, или не диагностицирана остеопороза.

Освен това D-хормонът се свързва с намаляване на опасността от някои видове рак, от сърдечно-съдови заболявания и дори от настинка и грип.

Най-адекватният начин за набавяне на достатъчно количество D-хормон, особено при възрастните хора, е приемът на алфакалцидол, защото той доставя хормона в готов вид, без да е нужна сложна преработка в бъбреците.

Коментари