Публикация

Д-р Тотев: Болниците не са подписвали Колективния трудов договор

Д-р Тотев: Болниците не са подписвали Колективния трудов договор

Д-р Неделчо Тотев е председател на Сдружение на общинските болници в България (СОББ) и управител на болницата в Чирпан. С него разговаряме за това дали общинските болници ще могат да увеличат заплатите на лекарите с 800 лв., а на сестрите с 500 лв., както беше договорено в Колективния трудов договор.  
 
Д-р Тотев, как ще се отрази на общинските болници Колективният трудов договор (КТД), който беше подписан в Министерство на здравеопазването между синдикати и работодатели? 


Предходната година нямаше подписан КТД заради ковид пандемията. Преди това той се изготвяше винаги по един и същи начин. Канят се хора, които представляват някакви работодателски организации в здравеопазването и нито веднъж не се канят истинските работодателски организации, които представляват болничните сдружения. Става въпрос за легитимни организации, като сдруженията на университетските, областните, общинските и частните болници. Нито едно от тях не бе поканено на преговорите и през тази година.  


Нашето Сдружение на общинските болници в България (СОББ) членува в Българска стопанска камара и всяка година тя упълномощава мен да ги представлявам. Аз разбрах, че ще има подписване на КТД предишния ден. Когато попитах какво става с преговорите, ми отговориха, че всичко вече е договорено и всичко е минало и заминало. Не знаели, че трябва да ме поканят. Аз отидох на подписването, но не подписах договора. Затова задавам въпроса, кой подписа КТД? Там стоят подписите на двете синдикални организации и на някаква организация - Националната браншова стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати. Това е все едно аз да се подпиша под договора на банкерите, когато се договарят техните заплати.  


Т.е. нито една болнична асоциация или сдружение не е подписала КТД? 


Нито една работодателска организация, която се занимава със здравеопазване в частта му за болнична медицинска помощ. Никой не ни покани да преговаряме и никой от нас не го е подписал. Така  


стои въпросът длъжни ли сме да го изпълняваме 


Имахме среща с всички останали пет болнични сдружения и всички в един глас заявиха, че това, което е написано там, е непостижимо. То е хубаво, но е в сферата на най-смелите мечти на всеки един работодател.  


Нека да Ви обясня какви са реалните заплати в общинските болници. Фонд работна заплата представлява 85% от всички приходи по здравна каса. При такъв процент не може да се обвиняват дружествата, че дават малко за възнаграждения. Колко трябва да дадем, 150%? И с какво ще се издържаме? Сестринската основна заплата е около 750-850 лв., а в КТД се говори за 1550 лв. Лекарското начално възнаграждение започва от около 1100 лв., в някои болници е дори около 850-900 лв., а тук се говори за 2100-2300 лв. Това означава един кралимарковски скок на заплатите. Как да се изпълни?   


Предполагам, че заплатите зависят от няколко неща – цените на клиничните пътеки, оборота на пациентите и лимитите на дейностите. Ще позволят ли те да се постигнат договорените възнаграждения?  


Клиничните пътеки и лимитите са решаващи за приходите на лечебните заведения. Предвижда се средно около 25% увеличение на клиничните пътеки и ни се казва, че с него трябва да се постигат въпросните заплати. Това обаче едва ли може да стане. Цените се повишават, но лимитите остават същите, каквито са били миналата година. Това означава, че медиците ще изработят същия бюджет, какъвто е бил и миналата година, но по-бързо и болницата няма да работи 30 дни, а 20. Ако лимитът се вдигне леко, ще има възможност лечебното заведение да изкара малко по-добър приход.  


За съжаление никой до момента не казва, какви ще са лимитите, а сега те са по-ниски, отколкото миналата година. Ние вече четири месеца работим по старите цени и лимити и изкарваме по-малко пари, отколкото миналата година по това време. И с тези по-малко пари ние трябва да платим много по-скъпите ток, медикаменти, консумативи и всичко, което от началото на годината скочи главоломно. Какво може да се очаква от лечебното заведение, освен то да трупа всеки месец финансови негативи. За да има адекватност, е необходимо колкото скачат пътеките, с подобен процент да скочат и лимитите. Всъщност  


лимитите трябва да скочат с около 60%, за да може да бъдат гарантирани договорените заплати 


Друга е темата, с какво ще се издържа болницата, за да се разплаща с доставчиците на ток, газ, храна и медикаменти.  


Колко от общинските болници са на ръба на оцеляването? Доколко е възможно някои от тях да бъдат преструктурирани в лечебни заведения за доболнична помощ, каквато идея има?  


Всички общински болници са поставени в ситуацията на оцеляване, защото приходите им са неясни. Това което се случва е нонсенс, защото сме изправени пред парадоксални условия на работа. Общинските болници в страната са единствените в отдалечените регионите, които обслужват пациентите. Там няма наблизо частно или държавно лечебно заведение. Медицинските центрове работят до обяд и нямат лекари, които да са винаги там. Ако една болница бъде преструктурирана в лечебно заведение за доболнична помощ, тя ще престане да задоволява потребностите на пациентите от региона. Там има едно застаряване на населението и огромна патология. Затова зад гърба на пациентите са общинските болници и ние решаваме техните здравословни проблеми преди да са се задълбочили.  


Автор: Бойко Бонев 

Коментари

Това е самата истина тези в София нямат понятие от общинско здравеопазване!Срам ме е ,немога да ховярвам, че  за пореден път тезе о т които дависи промяната и промените в зсравуопазването се правят или на улави или са пълни безхаберници!