Публикация

1 декември ще бъде отбелязан с разнообразни инициативи

По повод Световния ден за борба със СПИН на 1 декември от 9:30 часа на сградата на Министерството на здравеопазването ще бъде спусната червена панделка. Символът е в знак на институционална подкрепа и ангажираност към проблема ХИВ/СПИН.


Това е практика, широко разпространена в световен мащаб и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Друга панделка ще бъде спусната през този ден на сградата на Столичната община, съобщава здравното министерство.

В проявите за деня ще се включат и депутатите от Народното събрание.
Преди началото на пленарното заседание на 1 декември доброволци от Софийския клуб на обучители на връстници и представители на Асоциацията на студентите по медицина в България към СУ „Св. Климент Охридски” ще раздават червени лентички на народните представители като знак на съпричастност със засегнатите от болестта. В акцията ще се включи и председателят на парламента Цецка Цачева, която ще посети информационния щанд на кампанията в Клуба на народния представител.

С тези и други инициативи във всички области на страната ще бъде дадено началото на  Националната информационна антиСПИН кампания. Тя се организира за седма поредна година от Министерството на здравеопазването и програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и коалиция „АнтиСПИН”.

Мотото на кампанията е „Презерватирай се”. Всички дейности по превенцията и лечението на болестта у нас се реализират със съдействието на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Основната й цел е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране с вируса и подобряване на качеството на живот на заразените.

Коментари