Публикация

Участниците в анкетата на БЛС категорични: Хартиената рецепта трябва да остане

Участниците в анкетата на БЛС категорични: Хартиената рецепта трябва да остане

Над 90% от участвалите в анкетата на сайта на Българския лекарски съюз са „ЗА“ оставането на хартиената рецепта. Това показват резултатите по-малко от 48 часа след началото на допитването.


Към този час над 1 100 души са се включили и отговорили на въпроса: Да отпадне ли изцяло хартиената рецепта заради въвеждането на електронната?

  • Да, да остане само електронна - 8%;
  • Не, да останат и двете - 92%

Проучването продължава и в следващите дни

Припомняме, че Националният съвет на Българския лекарски съюз излезе с декларация и се обяви категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта.

„Заложените промени в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение между лекари и пациенти”, гласи декларацията на НС на съсловната организация.

Лекарският съюз излезе и със становище, което препотвърди декларацията. Нещо повече: БЛС отправи и предложения към проф. Асена Сербезова, в качеството й на министър на здравеопазването и на и доц. Антон Тонев – председател на Комисия по здравеопазване в НС.


„Ако остане само електронната рецепта, е необходим механизъм, гарантиращ сигурността на правата и здравословното състояние на пациента и спазването на нормативните разпоредби, а именно:


Механизъм, който да гарантира, че при извършена проверка срещу всеки един от отпуснатите лекарствени продукти по складовата наличност на съответната аптека съответстват електронни предписания, предвиждащи отпускането именно на същите по вид и количество лекарствени продукти”, изтъкват от Лекарския съюз.


Със становището и предложенията на БЛС може да се запознаете в прикачените файлове по-долу.


В същото време

в централата на БЛС продължават да пристигат писма от граждани, лекари и регионални лекарски колегии

които настояват за оставането на хартиената рецепта и предупреждават за редица неуредици, които ще настъпят ако тя отпадне от 1 май 2022 г.


Писмата са публикувани на сайта на съсловната организация.

 

Прикачени файлове

Становище.pdf
Предложение.pdf

Коментари